Нардепи підтримали закон із "безвізового пакету" про електронну систему декларацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи підтримали закон із "безвізового пакету" про електронну систему декларацій

Казна та Політика
646
Електронна система надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій в державі або в органах місцевого самоврядування, запрацює вже в 2016 році.
За відповідний законопроект №3755 про внесення змін до закону України про протидію корупції, що стосується роботи електронної системи надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій в державі або в органах місцевого самоврядування, на засіданні у вівторок у другому читанні і в цілому проголосувало 238 народних депутатів.
Закон був прийнятий з поправками ініціатора документа – позафракційного народного депутата Вадима Денисенка.
Зокрема, згідно з внесеними ним із голосу змінами до статті Кримінального кодексу, надання недостовірної інформації при декларуванні буде каратися позбавленням волі на строк до двох років із забороною обіймати відповідні посади на строк до трьох років. За словами В. Денисенка, дана стаття КК вступає в силу з 1 січня 2017 року.
За словами автора законопроекту, зміни також стосуються положення, згідно з яким в декларацію потрібно вносити відомості про цінне майно в разі, якщо вартість нерухомого майна перевищує 150 мінімальних заробітних плат (в нині чинному законодавстві – 50 мінімальних заробітних плат).
У змінах до законодавства також сказано, що не підлягають декларуванню готівкові грошові кошти, кошти, що знаходяться на банківських рахунках, внески до кредитних спілок та інші небанкові фінустанови, позичені третіми особами кошти і активи в дорогоцінних банківських металах, сукупна вартість яких не перевищує 150 мінімальних заробітних плат.
Закон вилучає положення, що обмежує час прийняття Національним агентством з питань запобігання корупції рішення про початок роботи системи надання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій в державі, або в органах місцевого самоврядування, як це передбачає закон про запобігання корупції. Ухвалення закону дозволить вже в 2016 році подавати і оприлюднити декларації в електронному вигляді.
Відповідно до нині діючої редакції закону про протидію корупції, рішення про початок роботи системи надання та оприлюднення декларацій приймається Національним агентством з питань запобігання корупції, але не раніше 1 січня 2017 року.
У той же час, глава комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, народний депутат фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв назвав цей закон “кроком назад в антикорупційному законодавстві”. “Ті, що збрехали в деклараціях ще мінімум два роки не будуть відповідати перед законом. І отримали ще величезну кількість можливостей приховувати майно”, – пояснив він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.
“Тексту цього шахрайства ніхто не бачив. Все прямо з трибуни зачитав депутат від Блоку Порошенка Вадим Денисенко”, – підкреслив Є.Соболев, додавши, що в даний час готується протест про порушення регламенту при внесенні даних змін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас