Рада прийняла за основу законопроект №4055 на виконання рекомендацій МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла за основу законопроект №4055 на виконання рекомендацій МВФ

Казна та Політика
1814
Верховна Рада прийняла в першому читанні закон про прозорість в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду.
За законопроект №4055 про внесення змін до закону України про прокуратуру, що стосуються забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду на засіданні парламенту у вівторок в першому читанні проголосувало 236 народних депутатів.
Закон удосконалює правові засади організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, забезпечення прозорості діяльності конкурсної комісії з призначення на адміністративні посади і посади прокурорів в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Відповідно до закону, членами конкурсної комісії, які здійснюватимуть організацію проведення конкурсу з призначенням на адміністративні посади Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, можуть бути особи з “бездоганною діловою репутацією, високими професійними і моральними якостями, громадським авторитетом, а також значним досвідом діяльності в сфері запобігання або протидії корупції “.
Згідно із запропонованими змінами, генеральний прокурор України матиме повноваження на призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, першого заступника і заступника її керівника. Керівник антикорупційної прокуратури призначатиме осіб на інші адміністративні посади, в прокуратурі, при цьому конкурсна комісія буде подавати лише по одній кандидатурі на кожну з посад. Керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури також надається право приймати на роботу і звільняти співробітників, які не є прокурорами.
За словами голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, законопроект буде винесений у четвер на розгляд парламенту у другому читанні після внесення ряду поправок.
Як повідомлялося, глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський висловив стурбованість змінами, які Верховній Раді пропонують внести до закону “Про прокуратуру”. За його словами, зміни загрожують незалежності прокуратури шляхом “надання зайвої дискреційного влади генеральному прокурору”.
У той же час, за його словами, відповідно до зобов’язань України, важливо не затягувати з введенням в 2016 році ефективної системи декларування доходів та наголосив на важливості початку роботи Нацагентства з питань запобігання корупції.
При цьому він зазначив, що проекти законів про виявлення, розшуку і управлінні активами, отриманими від корупційних та інших діянь (№4056) та про арешт майна і конфіскації (№4054) відповідають стандартам ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас