День Я: на що розраховувати Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День Я: на що розраховувати Кабміну

Казна та Політика
480
16 лютого Кабінет міністрів Арсенія Яценюка відзвітує перед депутатами про виконану за рік роботу. Відстрочення, надане уряду у грудні 2015 року, не допомогло змінити недружнє ставлення до КМУ в парламенті – навпаки, за цей час у депутатській риториці міцно закріпився термін «урядова криза».
Звіт уряду почнеться близько полудня і триватиме приблизно 2,5 години. Його зміст є формальним приводом ставити питання про спроможність Кабміну як такого. «Третина депутатів (150 голосів) має ініціювати проект резолюції недовіри, подати його, профільний комітет розгляне і винесе на розгляд Верховної ради», – описав процедуру спікер Володимир Гройсман на погоджувальній раді в понеділок.
Збір підписів під відповідною резолюцією активно триває, і, схоже, результати обнадійливі. Так, лідер фракції БПП в парламенті Юрій Луценко попросив поставити голосування за критично важливі законопроекти – зокрема «безвізовий пакет» – на початок порядку денного, «перед тим як розбиратися з урядом», оскільки це може поставити під загрозу подальшу роботу парламенту. «Безвізовий режим – це стратегія, а зміна уряду – тактика», – сказав він.
Про готовність поставити підписи під резолюцією недовіри Кабміну заявили «Батьківщина», «Самопоміч» і Радикальна партія Олега Ляшка. Пізніше до них долучився і БПП.
Розрахунок закінчено
«Я можу вас запевнити, що фракція «Народний фронт» не голосуватиме за відставку уряду», – заявила заступник голови фракції НФ у парламенті Вікторія Сюмар. Лідер фракції НФ Максим Бурбак нагадав, що прем’єр запропонував конкретний план виходу з кризи, який складається майже з чотирьох сотень заходів і кроків. Серед них – прозора приватизація, реформа податкової та митниці, судова реформа і нові підходи до самої роботи – нетерпимість до корупції та розмежування гілок влади. «Досить гратися в популізм, давайте разом збиратися і починати працювати», – запропонував він депутатам.
Обґрунтовуючи необхідність відставки прем’єра, критики уряду посилаються на крах макроекономічних показників 2015 року: зниження реального ВВП на 3-й квартал – 7,5%, спад обсягу промвиробництва – 13,4%, зменшення експорту за 9 місяців – 30%, зростання індексу споживчих цін на 43%. Сумнівними парламентарії вважають також і успіхи уряду щодо дерегуляції, підвищення інвестпривабливості та боротьби з корупцією.
«Нова коаліція – новий уряд – новий антикризовий план», – так, на думку Олега Ляшка, виглядає оптимальний сценарій розвитку подій у парламенті.
Відзначмо, що навіть ті, хто виступає на підтримку прем’єра, дуже рідко посилаються на його особисті якості. Серед аргументів за збереження статус-кво фігурують підтримка з боку послів G-7, ризик глобальної політичної дестабілізації та необхідність підтримки реноме в очах міжнародних донорів. «Відставка уряду – це дестабілізація і проблема з міжнародними партнерами. Хіба ми цього хочемо?» – запитав Максим Бурбак, додавши, що слідом за відставкою уряду неминучі дострокові вибори в парламент, а потім – і президентські.
У БПП також не ставлять знак рівності між відставкою уряду та перевиборами. «Ми не підтримуємо ідею дострокових виборів, цей парламент не вичерпав свого потенціалу», – сказав нардеп від президентської політсили Олексій Гончаренко.
Представники уряду в переважній більшості стоїчно сприймають нападки депутатів. «Ви заслухаєте звіт – і ваше право й навіть обов’язок ухвалювати рішення, які будуть волею парламенту», – заявив віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко, додавши, що як за перемоги, так і за поразки несе відповідальність консолідовано влада, а не окремо Кабмін, якою простою й приємною не була б теза, що «уряд в усьому винен».
У більшості міністрів превалює обов’язкова в таких випадках риторика «за крісло не тримаюся». У ніяковому становищі опинилися «технократи», які пафосно повернулися в уряд лише тиждень тому і знову опинилися під загрозою відокремлення – вже не з власної волі й без будь-яких PR-дивідендів, які давав їм статус «тих, що грюкнули дверима».
До розв’язання питання про звіт Кабміну і про долю самого Кабміну уряд не подаватиме на затвердження парламенту програму діяльності на 2016 рік – надто велика ймовірність, що вона провалиться.
Чи означає все це, що кар’єра Арсенія Яценюка у статусі прем’єра наближається до кінця? Так, але з застереженнями.
Політолог Володимир Фесенко не відкидає парадоксальної ситуації, коли на тлі загального негативного ставлення до прем’єра голосів за його відставку так і не набереться. «Значна частина президентської фракції і, гадаю, значна частина депутатів-мажоритарників, частина позафракційних депутатів просто не даватимуть голоси. Не тому що подобається Яценюк, а для того щоб не створювати зайвих ризиків для можливих дострокових виборів», – каже він. По-друге, навіть у разі відставки Арсеній Яценюк може перебувати у статусі в.о. скільки завгодно, зберігаючи тим самим видимість стабільності та єдності у владі.
І, нарешті, ще одна обнадійлива для Арсенія Яценюка паралель: його попередникові, Миколі Азарову, також пророкували відставку майже весь останній рік його каденції. Але він склав повноваження лише 28 січня 2014 року на користь Сергія Арбузова, коли ця посада для останнього вже не мала жодної цінності.
Forbes наводить думки представників політикуму про причини урядової кризи та шляхи її подолання.
Олег Березюк, «Самопоміч»
Уряд – похідний інструмент парламентської діяльності. Парламент не може шкодити уряду, але уряд може шкодити Верховній раді і державі. Кабмін повинен дотримуватися субординації і виконати волю парламенту.
Юлія Тимошенко, «Батьківщина»
Кризу треба починати вирішувати з уряду. Кланово-політичний консенсус зберігся, і уряд є центром досягнення цього консенсусу. Тому реформи і позитивні зміни за цього уряду неможливі. Ми повним складом готові підписатися за відставку уряду.
Юрій Бойко, Опозиційний блок
Ми бачимо прем’єром людину, яка відстоюватиме інтереси держави, а не партії, котра її поставила, як це відбувається нині.
Андрій Іванчук, «Народний фронт»
Звіт – це результат того, що коаліція і коаліційний уряд зробили за рік. Понад 100 законопроектів, які вніс Кабмін і які необхідні для проведення реформ, перебувають у парламенті.
Володимир Гройсман, спікер ВРУ
Кількість ухвалених законів не може бути критерієм оцінки роботи Кабміну. Можна підняти експертизу цих законопроектів. Ця дискусія не на користь уряду.
Сергій Пашинський, «Народний фронт»
Уся ця демагогія спрямована тільки на одне – щоб не працювати.
Микола Томенко, БПП
Наш комітет [з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи] розглянув звіт, було проведено фундаментальну дискусію і було вирішено визнати роботу уряду незадовільною. Зокрема, тому що в країні повністю ліквідовано екологічну політику.
Віктор Бондар, партія «Відродження»
Під час призначення уряду партія «Відродження» не голосувала, адже коли ми побачили кадровий склад, то розуміли, чим це закінчиться. Нічим хорошим. Кабмін живе від кредиту до кредиту, і при цьому немає відкритої інформації про використання кредитних коштів, яких тільки за минулий рік надійшло у країну близько 500 млрд гривень.
Олег Ляшко, Радикальна партія
Фракція Радикальної партії ухвалила остаточне рішення: ми сьогодні підписуємося під проектом постанови про висловлення недовіри уряду і вимагаємо від парламенту за результатами звіту поставити питання про недовіру до Кабміну і проголосувати.
Степан Івахів, Воля народу
Основне досягнення цього уряду – перекладання проблем економіки на плечі людей і бізнесу через зростання податків, комунальних тарифів і зменшення соціальних виплат.
Податкова і митниця нічого не поміняли, крім назви. Держпідприємства суцільно збиткові, але навколо них тривають скандали з наглядачами. 6 млн домогосподарств не можуть обійтися без субсидій. Країні потрібен новий уряд і дієва коаліція.
Ірина Геращенко, БПП
Хочу підтримати колег, які скаржаться на відсутність членів уряду на засіданні профільних комітетів. Ми запрошували пана Абромавічуса [міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса] на профільний комітет з євроінтеграції відзвітувати про свою роботу, але отримали не просто відмову, а заяву, що ніхто з МЕРТ не прийде на комітет. Це ненормально, не по-європейськи і неприпустимо. І це вплине на нашу позицію щодо майбутнього цього уряду.
Віталій Кравченко, Анастасія Мішина
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас