Відібрали пільги: третина матерів-одиначок залишаться без допомоги, а пенсіонери пройдуть перевірку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відібрали пільги: третина матерів-одиначок залишаться без допомоги, а пенсіонери пройдуть перевірку

Особисті фінанси
5839
Міністр соціальної політики Павло Розенко на днях заявив про те, що третина всіх матерів-одиначок, які отримують допомогу на дітей, незабаром залишаться без цих виплат. У той же час Міністерство фінансів в цьому році початок глобальну перевірку всіх пенсіонерів і одержувачів субсидій. Хто і чому в 2016 році залишиться без підтримки від держави.
200 тисяч матерів-одиначок позбавлять допомоги
З 1 січня цього року для самотніх матерів з дітьми діють нові правила нарахування допомоги. Якщо середньомісячний дохід сім’ї на одну людину перевищує розмір прожиткового мінімуму (ПМ) на дитину, допомога така сім’я отримуватиме.
Як пояснили на “гарячій лінії” Кабміну, раніше розмір допомоги обраховували за формулою 50% від ПМ мінус середньомісячний дохід на одну людину (враховувалися дані за півроку). При цьому виплата не могла бути нижчою 30% від ПМ. Після 1 січня діє формула 100% від ПМ мінус середньомісячний дохід на одну людину (за півроку). При цьому норму про те, що мінімальна виплата не повинна бути нижче 30% від прожиткового мінімуму, скасували.
Наприклад, прожитковий мінімум на дитину до 6 років – 1167 гривень на місяць, від 6 до 18 – 1455 гривень на місяць. Так, якщо мати з зарплатою 3 тисячі гривень і двома дітьми (5 і 12 років) раніше отримувала на молодшу дитину 350 гривень і 436 гривень на старшу, то зараз держава буде платити допомогу на 5-річну дитину – 167 гривень, а на 12- річного – 455 гривень.
Відібрали пільги: третина матерів-одиначок залишаться без допомоги, а пенсіонери пройдуть перевірку
При цьому, якщо у жінки з зарплатою 3 тисячі гривень є одна дитина віком до 5 років, допомога їй, після скасування мінімального розміру виплати, не закладена. Таким чином, за підрахунками міністерства соціальної політики, які в інтерв’ю “Зеркалу Недели” озвучив Павло Розенко, підтримки від держави позбавлятися 200 тисяч матерів-одиначок.
“Цю пільгу отримували 600 тис. жінок. Зараз вони проходять перереєстрацію. За нашими оцінками, отримувати допомогу в уже підвищеному розмірі будуть близько 400 тис. жінок”, – цитує Розенко прес-служба міністерства.
Чиновник заявив, що “не потрібно піднімати паніку” в цьому питанні. За його словами, на перенастроювання системи видачі допомоги одиноким матерям залежно від доходу сім’ї дається три місяці. Жінки отримають її в повному обсязі з 1 січня, але заднім числом.
Всі пенсіонери та пільговики пройдуть аудит
У цьому році, як повідомили в Мінфіні, всі пенсіонери і одержувачі пільг пройдуть аудит – чиновники перевірять їх право отримувати соціальну допомогу. Міністр фінансів Наталія Яресько уточнила, аудит допоможе знайти “мертві душі” і українців, які приховують свої доходи для отримання допомоги.
“Усунення виявлених зловживань дозволить нормалізувати систему соціального захисту населення і одночасно зменшити витрати з держбюджету”, – заявила Наталія Яресько та уточнила, що заощадити планують 5 мільярдів гривень.
У Мінфіні пояснили, як будуть перевіряти пенсіонерів і бюджетників. Для цього скористаються Законом “Про внесення зміни до Бюджетного кодексу України”, згідно з яким Кабмін з 1 січня отримав доступ до банківської таємниці.
“Якщо людина зареєстрована і офіційно працює в Івано-Франківській області в якийсь бюджетної організації, а карта для виплати його зарплати зареєстрована в київському відділенні, і саме в Києві проходять всі транзакції по цій карті, це може свідчити як про те, що людина дійсно працює, а картку віддав дитині, а може свідчити і про те, що зарплата просто оформлена на фіктивного працівника”, – пояснили у відомстві.
Таким же чином будуть розшукувати і шахраїв, які незаконно одержують пенсії.
До слова, в 2016-му держава не буде платити пенсії працюючим держслужбовцям, а решта пенсіонери, які працюють, отримуватимуть тільки 85% від належної їм виплати.
Частина українців можуть залишитися без субсидії
В управлінні соціального захисту однієї з облдержадміністрацій пояснили, субсидія призначається на рік, однак її розмір перераховується кожні півроку. Якщо протягом року у субсідіанта змінився склад сім’ї, він зробив покупку на суму від 50 тис. Гривень, або ж безробітний член сім’ї працевлаштувався, це може вплинути на продовження субсидії. Так, частина українських субсідіантов після перевірок Мінфіну і перерахунку можуть залишитися без допомоги від держави.
Як пояснили на “гарячій лінії” Кабміну, щоб отримати субсидію необхідно звернеться із заявою та декларацією про доходи в місцеві органи соцзахисту. Рішення про те, чи покладена субсидія чи ні, повинні прийняти не пізніше, ніж через 15 днів.
У субсидії можуть відмовити:
  • Якщо в період 12 місяців до оформлення субсидії було придбано виріб або оплачена послуга на суму від 50 тисяч гривень
  • Якщо субсідіант приховує додатковий дохід
Так, якщо один з членів сім’ї, наприклад, оплатив офтальмологічну операцію, вартістю 51 тис. Гривень, субсидії такій сім’ї можуть відмовити. Однак остаточне рішення прийме спеціальна комісія. Як відзначають експерти з органів соцзахисту – подавати заяви на отримання субсидії можуть всі бажаючі.
В загальний дохід при нарахуванні субсидії також враховується заробіток від сільськогосподарської діяльності, здачі житла в оренду, дохід від банківських депозитів або цінних паперів. “Чи враховуються ті доходи, які отримані в рамках цивільно-правового договору – від здачі майна в оренду, продажу сільськогосподарської продукції і так далі”, – відзначили в Кабміні.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас