Які банки зможуть платити зарплату бюджетникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які банки зможуть платити зарплату бюджетникам

Казна та Політика
628
Дискусія про те, які банки можуть обслуговувати зарплатні проекти бюджетних організацій, виходить на новий рівень. 20 січня Кабінет міністрів затвердив Постанову №37, що визначило критерії, за якими ті чи інші банки можуть − або не можуть − працювати з бюджетниками. Таке право отримують банки, активи яких становлять не менше 1% від активів всієї банківської системи країни; які пов’язані з особами та організаціями, що перебувають під санкціями; володіють держоблігаціями розміром не менше 20% від суми регулятивного капіталу і т.д.
Отже, загалом у групі найбільших виплати бюджетникам можуть здійснювати три державних банки і один комерційний, з іноземним капіталом. З ТОП-20 банків названим критеріям також відповідає Сітібанк.
У держбанках наголошують, що процес переведення бюджетників на виплату зарплат у нових установах відбувається не одномоментно. «Постановою передбачено перехідний період. І саме переведення підприємств у держбанки буде відбуватися поступово», − зазначає голова правління Укргазбанку Кирило Шевченко. А повною мірою постанова набирає чинності тільки в 2017 році.
Інші гравці зараз виявилися потенційно відлученими від їхньої роботи з бюджетними організаціями. Перш за все, це найбільший ПриватБанк, у портфелі якого на 1 грудня 2015 року ОВДП не було. Зараз цей банк обслуговуває 37 000 бюджетних організацій, 3 мільйони співробітників яких отримують зарплату через картки ПриватБанку.
«Ми є уповноваженим банком з обслуговування бюджетних організацій з 2005 року. Ми завжди виконували й виконуємо всі умови, які пред’являються до уповноважених банків, обслуговуємо співробітників бюджетних організацій відповідно до умов конкурсу», − каже перший заступник голови правління ПриватБанку Олег Гороховський. Він уточнює, що в разі потреби банк готовий докупити необхідну кількість ОВДП.
За інформацією Незалежної асоціації банків України (НАБУ), в першій двадцятці банків під критерій 20% портфеля ОВДП підпадають лише п’ять установ. Право на виплату зарплати бюджетникам для інших банків із групи ТОП-20 обійдеться сумарно в 8 млрд гривень − саме на таку суму вони повинні будуть докупити ОВДП.
Зазначимо, що очищення банківської системи, яке відбувається з початку 2014 року, не надто вплинуло на розстановку учасників ринку, які обслуговують державні структури. Так, за даними ФГВ, кількість бюджетних організацій, які були клієнтами виведених з ринку банків, мінімальна. «Якісь клієнти − бюджетні організації були в банках «Надра» і «Дельта». Але кількість таких організацій можна перерахувати на пальцях двох рук», − зазначає заступник голови ФГВ Андрій Кияк.
Критика банкірів
Виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова вважає, що постанова №37 Кабміну дискримінує як комерційні банки, так і безпосередньо громадян України. Вона нагадує, що уряд розпоряджається грошима, які є бюджетними лише до тих пір, поки знаходяться на рахунку державної компанії. «Як тільки вони перераховуються на рахунок фізичної особи в якості зарплати або соціальної виплати − ці кошти стають власністю конкретної людини», − пояснює Коробкова.
Він вважає, що збільшення частки ОВДП в активах банку − це досить ризикована справа. Особливо зараз, коли не виключені процеси реструктуризації або списання заборгованості за державними боргами.
«Прив’язка до ОВДП є не зовсім коректною. Ми розуміємо, що ОВДП допомагають закривати дефіцит бюджету. І пов’язувати цей процес з комерційними банками неправильно. Особливо, коли банки повинні починати стимулювати реальний сектор економіки», − підтверджує екс-член Ради НБУ Василь Горбаль.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас