Дна не буде: Жаліло розповів, що підштовхне економіку України до зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дна не буде: Жаліло розповів, що підштовхне економіку України до зростання

Казна та Політика
11644
Зараз в Україні існують всі умови, щоб економіка припинила своє падіння і почалося поступове зростання.
Про це заявив провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Ярослав Жаліло.
За його словами, дисбаланс в українській економіці викликали безліч чинників: це і результати глибокої політичної кризи, і військові ризики, і втрата потенціалу Криму і контролю над частиною двох східних областей. “Але зараз створилися такі умови, що падіння в українській економіці може припинитися. Якщо говорити конкретніше, то, перш за все, це адаптація національної економіки до тих причин, які призвели до її глибокого спаду”, — переконаний він.
Як підкреслив експерт, тенденція до стабілізації української економіки вже почала простежуватися у другому півріччі 2015 року, до початку 2016 року вона збереглася.
“Оскільки вже повністю почала діяти Угода про асоціацію України з ЄС, то можна сподіватися на активізацію зовнішніх торговельних відносин, навіть не з Європейським союзом, а третіми країнами. Адаптація стосується не тільки українських компаній, а й зарубіжних партнерів, тому можна очікувати активізації торговельних відносин. Крім того, може збільшитися інтерес до країни іноземних інвесторів, які об’єктивно хочуть інвестувати в Україну, адже тут є безліч цікавих об’єктів з невисокою ціною через девальвацію. Рано чи пізно, якщо інвестори трохи адаптуються до ситуації, то вони будуть пробивати стіну недовіри. Йтимуть на те, щоб інвестувати”, — пояснив Жаліло.
Експерт також зазначив, що адаптація до реалій української економіки відбувається не лише у бізнесменів, але і населення. “Незважаючи на те, що спостерігається падіння доходів і падає купівельна спроможність, є певне зростання депозитів, люди починають збирати гроші”, — сказав він.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас