У Раді пропонують заборонити продаж алкоголю в комплекті з іншими товарами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді пропонують заборонити продаж алкоголю в комплекті з іншими товарами

Особисті фінанси
1043
У Верховній Раді пропонують заборонити продаж алкоголю в комплекті з іншими товарами. Відповідний проект закону про зміни в законодавстві “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” зареєстровано 2 лютого (№3865).
Як пояснює один з авторів змін, народний депутат України Геннадій Чекіта, мова в них йде про заборону продажу разом з алкогольними та тютюновими виробами різних наборів з додатковими товарами, але за ціною самого напою або сигарет.
“В магазинах то і справа з’являються так звані акційні пропозиції, коли разом з алкоголем продають який-небудь посуд, чарки, дрібні подарункові товари, змушуючи таким чином звернути увагу на алкоголь людей, які, можливо, і не збиралися його купувати. Або, наприклад, алкогольні напої конкретної торгової марки або конкретного виробника продаються за значно зниженою ціною. В торгових мережах дуже поширені факти реалізації наборів, до складу яких входить пляшка горілки і, наприклад, пляшка безалкогольного напою. При цьому вартість такого набору встановлена на рівні мінімальної роздрібної ціни на пляшку горілки. І все під виглядом акційного набору”, – пояснює Чекіта.
Депутат підкреслює, що включення вартості іншого товару до складу вартості акційних наборів “горілка плюс інший товар” – це приховане зменшення мінімальних роздрібних цін на алкоголь. Реалізація алкогольних напоїв в складі товарних наборів за привабливими цінами підвищує попит покупців на цей товар і зростання продажу, а в результаті заохочує і його вживання.
“Досить хитра реклама алкоголю, оскільки його вартість набагато перевищує вартість долучених до нього безалкогольних напоїв. Причому реклама, заборонена українським законодавством. Оскільки відповідно до ст. 22 закону “Про рекламу” реклама алкогольних напоїв, знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, не повинна заохочувати до вживання алкогольних напоїв”, – зазначає Чекіта.
Нардеп зазначає, що поширення такої реклами, крім усього іншого, дає можливість виробникам алкоголю отримувати неправомірні конкурентні переваги перед іншими виробниками, продукція яких продається без додаткового стимулювання продажів.
“Прийняття законопроекту дасть можливість припинити відкрите і приховане стимулювання придбання та вживання алкогольних напоїв і усуне умови для отримання недобросовісних конкурентних переваг окремими їх виробниками”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас