Експерти МВФ схиляються до створення в Україні незалежного холдингу держкомпаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти МВФ схиляються до створення в Україні незалежного холдингу держкомпаній

Казна та Політика
426
Сектор державних підприємств в Україні є вкрай неефективним і варіантом вирішення в середньостроковій перспективі є створення незалежної акціонерної холдингової компанії та залучення до роботи професійних керуючих активами, така думка міститься в опублікованому в понеділок звіті експертів Міжнародного валютного фонду МВФ про техдопомоги в реформі управління держмайном і нагляду за ним.
В той же час вони нагадують, що в Україні вже був невдалий досвід реалізації подібного підходу в минулому, який не спрацював через відсутність необхідних передумов, у тому числі політичної ізоляції холдингової компанії, чітко визначеної мети і належної прозорості, що дозволило б їй досягти своїх цілей, не будучи скомпрометованої різними корисливими інтересами.
Як вважають експерти МВФ, для налагодження незалежної структури, яка не піддається короткостроковому політичного впливу, важливо, щоб її діяльність підлягала жорсткому контролю і оцінки діяльності, з конкретними наслідками за недосягнення цільових показників, за аналогією з компанією з управління активами в приватному секторі.
В якості позитивного прикладу вони призвели румунську холдингову компанію Fondul Proprietatea, чиї акції зверталися на національній фондовій біржі і яка віддала управління на умовах зовнішнього підряду професійної міжнародної компанії з управління активами.
Представники Фонду проаналізували інші альтернативи: 1 створення окремого підрозділу в структурі Мінекономрозвитку або Мінфіну, що відповідає за визначення та управління ризиками, пов’язаними з портфелем, і націленого лише на збільшення його вартості; 2 створення низки холдингових компаній, керуючих групами держактивів в окремих секторах економіки.
Згідно зі звітом, технічну перевагу першої альтернативи є легкість і відсутність значних витрат при втіленні в короткостроковій перспективі. Однак до недоліків експерти МВФ віднесли відсутність досвіду активного управління комерційними активами у працівників державних адмінорганів і лише обмежені навички в області фінаналізу і управління портфелем, а також труднощі залучення кваліфікованих фахівців при обмеженнях на зарплату держслужбовців.
“Крім того, ризиком в разі створення підрозділу в складі уряду є те, що він буде відволікатися від мети максимізації вартості портфеля, оскільки директивні органи матимуть спокусу використовувати цей портфель для просування своїх політичних цілей”, – йдеться в документі.
Згідно з ним, таке рішення могло б бути тимчасовим за умови фінансування донорами створення такого підрозділу та залучення потрібних фахівців.
Що стосується варіанту ряду держхолдингів, то єдиною його перевагою фахівці Фонду назвали менше число активів, яке, як можна вважати, більше піддається управлінню. Одночасно серед цілого ряду недоліків цього підходу експерти назвали повернення до існуючого зараз фрагментарного підходу до управління і володіння державними підприємствами, скорочення можливості для сегментації активів всередині портфеля з метою досягнення ефекту синергії і максимізації його вартості і складність нагляду. “Такий варіант, схоже, є найменш привабливим в короткостроковій і середньостроковій перспективі”, – роблять висновок у звіті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас