Гонтарева: НБУ не відповідає за курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева: НБУ не відповідає за курс гривні

Валюта
6868
Національний банк України (НБУ) не є органом, відповідальним за курс гривні. Про це заявила голова Нацбанку Валерія Гонтарева під час звіту у Верховній Раді.
“Одним з ключових рішень НБУ ми вважаємо дотримання режиму гнучкого курсоутворення і неповернення до фіксації обмінного курсу. Нацбанк нарешті став регулятором грошово-кредитного ринку, а не відповідальним за курс гривні, яким його зробили під час фіксованого обмінного курсу”, – заявила Гонтарева.
НБУ бачить інфляцію в цьому році на рівні 12%, тому курс нас хвилює. Але НБУ ніколи не буде йти проти тренда”, – заявила Гонтарева.
“У кожній розвиненій країні ЦБ відповідає за цінову і фінансову стабільність в державі. Це його основна, визначена законодавством функція. Ви проголосували за зміни в закон про НБУ, і тепер наш діючий мандат – це забезпечення цінової і фінансової стабільності з метою сприяння сталому економічному зростанню в державі”, – уточнила глава НБУ.
Вона визнала, що перехід до гнучкого курсу долара був важким.
“Перехід до гнучкого курсоутворення був дуже болісним. Рік тому він збігся в часі з ескалацією конфлікту на сході нашої країни і супроводжувався стрімкою девальвацією гривні. І сьогодні українці, на жаль, ще не звикли думати категоріями цін, тому що ще думають категоріями курсу і турбуються про кожне коливання курсу. Підкреслюю: не треба сприймати коливання курсу, яке спостерігається в останні місяці, як щось екстраординарне”, – сказала Гонтарева.
При цьому Валерія Гонтарева визнала, що курс долара впливає на рівень інфляції.
НБУ бачить інфляцію в цьому році на рівні 12%, тому курс нас хвилює. Але НБУ ніколи не буде йти проти тренда”, – заявила Гонтарева і зазначила, що Нацбанк буде підтримувати ринок в разі ситуативних коливань.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас