Гонтарєва: Висока закредитованість бізнесу стримує відновлення кредитування в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва: Висока закредитованість бізнесу стримує відновлення кредитування в Україні

Кредит&Депозит
918
Високе боргове навантаження підприємств є одним з основних факторів, що стримують відновлення кредитування в країні, вважає глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва.
“У нас є причина – висока закредитованість бізнесу. В даний час відношення обсягу боргу до операційного прибутку підприємств всіх секторів, крім сільського господарства і видобувної промисловості, становить 5%”, – сказала вона.
В. Гонтарєва пояснила, що таке низьке співвідношення свідчить про те, що операційного прибутку компаній-позичальників недостатньо навіть для покриття відсотків за кредитом.
“Якщо в секторі ГМК п’ять років тому відношення боргу до EBITDA становило 3-4 рази, то це було нормальним співвідношенням (при залученні нових кредитів – ред.). Для компаній сектору роздрібної торгівлі такий показник міг становити 5 разів. Якщо сьогодні він (досягає – ред.) 20 разів, то банк може надати компанії новий кредит? Щоб він став 30, чи як?” – зазначила глава центробанку.
За її словами, українським підприємствам необхідний деякий час для того, щоб вони могли реструктуризувати свою заборгованість перед банками.
“Необхідно, щоб клієнти теж мали час, щоб вони могли реструктуризувати свою заборгованість. Як ми банкам дали три роки на те, щоб вони збільшили капітал, у банків є час на те, щоб вони могли вирішити це питання зі своїми клієнтами”, – сказала В. Гонтарєва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас