Рада прийняла в першому читанні проект змін до Конституції в частині правосуддя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла в першому читанні проект змін до Конституції в частині правосуддя

Казна та Політика
397
Верховна Рада прийняла в першому читанні проект змін до Конституції в частині правосуддя.
За прийняття за основу законопроекту №3524 проголосували 244 депутати при мінімально необхідних 226.
Парламент прийняв у першому читанні доопрацьований Президентом Петром Порошенком варіант документа, згідно з яким за Радою залишається право висловлювати недовіру генеральному прокурору (що має наслідком його відставку з посади).
Законопроектом передбачено збільшення терміну повноважень генпрокурора з 5 до 6 років із забороною при цьому йому обіймати цю посаду 2 терміни поспіль.
Також документом передбачена реорганізація Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВСП), зі складу якого виключаються міністр юстиції і генпрокурор, а кінцевим терміном для обрання його членів встановлено 30 квітня 2019 р.
Відповідно до законопроекту, Президент буде позбавлений права створювати суди, а повноваження щодо створення, ліквідації та реорганізації судів будуть закріплені за парламентом, разом з тим Рада буде позбавлена повноважень призначати суддів безстроково і давати згоду на їх затримання і арешт, а такі повноваження перейдуть до ВСП.
Також законопроектом передбачено позбавлення Президента, парламенту і з’їзду суддів права звільняти суддів КС – суддя зможе бути звільнений тільки за рішенням не менше двох третіх складу КС.
Мінімальний вік для заняття посади судді заплановано підвищити з 25 до 30 років, при цьому всі судді призначатимуться на підставі конкурсного відбору.
Крім того, законопроектом передбачено закріплення в Конституції можливості визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (Гаага, Нідерланди), але не раніше, ніж через три роки з дня опублікування закону про внесення змін до Конституції в частині правосуддя.
Також документом передбачено введення інституту конституційної скарги – КС зможе розглядати конституційність закону за скаргою особи, яка вважає, що застосований в кінцевому судовому рішенні в його справі закон суперечить Основному закону, у разі вичерпання ним всіх інших національних засобів правового захисту.
Відповідно до законопроекту, КС також зможе за зверненням Президента або не менше 45 депутатів Ради визначати конституційність питань, які пропонуються для винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою.
Згідно з Основним законом, зміни до Конституції приймаються 226 голосами в першому читанні і 300 у другому на наступній черговій сесії.
Нагадаємо, у вівторок Рада закриє третю сесію і відкриє четверту.
29 січня КС почав розглядати подання 51 депутата Ради про тлумачення положення ст. 155 Конституції “наступна чергова сесія” (для визначення кінцевого терміну прийняття змін до Конституції) в частині децентралізації.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас