КС визнав конституційним проект змін до Конституції в частині правосуддя з правом Ради висловлювати недовіру генпрокурору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КС визнав конституційним проект змін до Конституції в частині правосуддя з правом Ради висловлювати недовіру генпрокурору

Казна та Політика
109
Конституційний Суд визнав відповідним Основному закону доопрацьований законопроект №3524 про внесення змін до Конституції в частині правосуддя, яким передбачено збереження права Верховної Ради висловлювати недовіру генеральному прокурору.
Про це повідомив голова КС Юрій Баулін.
Суд визнав законопроект відповідним ст. 157 і 158 Конституції.
Згідно ст. 157, Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України.
Також, згідно з цією статтею, Основний закон не може бути змінений в умовах воєнного чи надзвичайного стану.
Згідно ст. 158, законопроект про внесення змін до Конституції, який розглядався Верховною Радою і не був прийнятий, може бути поданий до парламенту не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту.
Після позитивного висновку КС Рада може прийняти в першому читанні законопроект 226 голосами, а на наступній черговій сесії – у другому 300 голосами.
Висновки КС є остаточними і не підлягають оскарженню.
Баулін зазначив, що законопроект №3524 у попередній редакції вважається відкликаним.
Нагадаємо, 22 січня Конституційний суд визнав відповідним Основному закону законопроект №3524 про внесення змін до Конституції в частині правосуддя, яким пропонувалося позбавити парламент права висловлювати недовіру генпрокурору.
28 січня Рада направила до КС доопрацьований законопроект №3524, виключивши цю норму.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас