Блокування ex.ua: У законопроекті угледіли можливість розправи над конкурентами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Блокування ex.ua: У законопроекті угледіли можливість розправи над конкурентами

Казна та Політика
6313
Блокування ex.ua: У законопроекті угледіли можливість розправи з конкурентами України збираються без суду блокувати неугодні сайти, які порушують авторські права.
Рада вже в першому читанні прийняла такий законопроект – №3081-д. Згідно з документом, блокувати пропонують не тільки сайти, але й соціальні мережі, файлообмінники, хмарні сервіси, пошукові системи. Якщо закон буде прийнятий в цілому, то українці, наприклад, вже не зможуть безкоштовно скачувати фільми з сайту ex.ua.
Тому, хто захоче закрити неугодний сайт, достатньо мати електронний підпис. З її допомогою він може звернутися безпосередньо до порушника його авторських прав. А також вимагати від хостингу (компанія, що надає послуги по зберіганню даних сайту), щоб вони видалили цю інформацію. Контент повинен бути вилучений протягом 24 годин. Хостерів законопроект зобов’язує розкривати інформацію про власників інтернет-ресурсів, а самі власники сайту повинні надавати достовірну інформацію, щоб її можна було використовувати для звернення до суду.
Якщо інформація про власника сайту буде недостатньою або прихована або контент так і не видалений, хостер через добу зобов’язаний заблокувати сайт або його частину.
За словами глави Інтернет-асоціації України Тетяни Попової, навіть після прийняття законопроекту українці навряд чи залишаться без піратського контенту. Адже файлообмінники і хмарні сервіси вже давно навчилися переїжджати з українських серверів на зарубіжні, щоб уникнути заборон.
«Зате законопроект відкриє інші небезпеки. З норм законопроекту випливає, що кожен, хто має електронний підпис і буде стверджувати, що у нього є права, зможе закривати сайти. Це призведе до того, що блокувати сайти зможе кожен. Що загрожує закриттям неугодних ЗМІ, а також конкурентів», – впевнена Попова.
На думку експерта, потрібно ввести судову процедуру. «Тоді після блокування сайту ініціатор повинен буде отримати судове рішення, наприклад, протягом місяця. Якщо цього не трапиться, то сайт має бути розблокований », – вважає Попова.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас