Для запуску 4G оператори вибрали радником британську Analysys Mason — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для запуску 4G оператори вибрали радником британську Analysys Mason

Технології&Авто
648
Analysys Mason Limited з Великобританії проводить вивчення радіочастотного ресурсу (РЧР) України та надасть свої рекомендації, як найкраще в Україні розвивати 4G/LTE.
Про це стало відомо від учасників робочої групи з впровадження “четвертого покоління”.
Національна комісія регулювання зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) рекомендувала операторам вибрати саме Analysys Mason в якості іноземного порадника. Пропозиція цієї британської компанії – 256 тис. євро (плюс додаткові витрати не вище 18 тис. євро) сторони визнали найкращим в порівнянні з ще одним претендентів. Інший “півфіналіст” з Великобританії – Coleago Consulting – програв за ціною (331 тис. євро).
Дослідження радіочастотного спектру, крім британських консультантів, проведуть ще два державні підприємства. “Науково-дослідний інститут радіоелектронної техніки” (НІІРТ Міністерства оборони) за 3,5 млн грн проведе роботу в інтересах військових користувачів РЧР. Український держцентр радіочастот відповідає за дослідження (вартістю 1,8 млн грн) спектра з урахуванням майбутнього запуску цифрового телебачення. Analysys Mason свою частину робіт повинна виконати з лютого по жовтень 2016 року.
Раніше НКРЗІ створила робочу групу, в якій взяли участь як найбільші стільникові підприємства – “Київстар”, “МТС Україна” і “Астеліт”, так і оператори поменше – “Інтернаціональні телекомунікації”, “Датагруп”, “Інтелектуальні комунікації” (Giraffe), а також “Перший інвестиційний союз” (ПІВ).
Інтерес “великої трійки” до 4G зрозумілий – це еволюційний крок до розвитку. Але в “четвертому поколінні”, яке замість десятків мегабіт на секунду – як зараз в 3G – може надати швидкість понад 100 Мбіт / с, знайдеться місце більш ніж трьом операторам. Перспективними є як “низькі” діапазони (700-900 МГц), так і “високі” (1800-2700 МГц).
Для того, щоб розвивати високошвидкісні бездротові технології, необхідні суцільні смуги радіочастот, а український ефір схожий на “ковдру з клаптиків”. Держава видавала ліцензії на РЧР по міні звільнення і навіть в діапазоні 900/1800 МГц спостерігається подібна “черезсмужжя”. Теоретично 3G/4G можна було б запустити і на них, але для цього потрібно, щоб “Київстар”, “МТС Україна” і “Астеліт” обмінялися (провели рефармінг) і порівну поділили наявний ресурс. Оскільки після низки об’єднань “Київстар” зосередив більше половини діапазону 900/1800 МГц, інші два оператора не поспішали змінюватися.
Після липневого президентського указу, яким Петро Порошенко “підштовхнув” підготовку до впровадження “четвертого покоління”, НКРЗІ вирішило вивчити всі придатні для 4G радіочастоти. Регулятор запросив зацікавлених гравців ринку і крім великої стільникового “трійки” в робочій групі вирішили взяти участь “Інтертелеком” (800 МГц), “Датагруп” (1,4 ГГц), Giraffe (2,4 ГГц) і “Перший інвестиційний союз” (1900 -1920 і 1980-2000 МГц). Analysys Mason вивчить і смуги 2,5-2,7 ГГц. Вони поки закріплені за приналежним Рінату Ахметову підприємством “ММДС Україна”, яке відмовилося увійти в робочу групу.
Для довідки. За інформацією на сайті компанії, Analysys Mason представлена офісами у восьми країнах і накопичила 30-річний досвід щодо упорядкування частотного спектра. Компанія проводила дослідження на замовлення національних регуляторів і операторам різних країн. Вона розробляла стратегію по управлінню спектром, визначала умови ліцензування, оцінювала вартість частот і готувала до їх продажу на аукціоні. У 2008 році Analysys Mason консультувала датського телеком-регулятора в організації аукціону з продажу ліцензій для частот в діапазоні 2,5 МГц.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас