Ціни на золото за три місяці встановили рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на золото за три місяці встановили рекорд

Фондовий ринок
712
З початку року спостерігається деяка розсинхронізація між золотом і доларом, які зазвичай досить сильно корелюють, хоча і з протилежним знаком: зростання долара, як правило, призводить до падіння золота, і навпаки. Однак з початку року і графік золота, і графік індексу долара DXY знаходяться у висхідних каналах. Хоча якщо брати менший масштаб часу, то тут можна виявити логічну відповідність: з початку тижня зростання золота супроводжується зниженням долара, відзначає Вадим Іосуб, старший аналітик Альпарі.
Індекс долара DXY знаходиться в горизонтальному каналі між рівнями 98,17 і 99,80. У його рамках спостерігається висхідний канал, усередині якого долар за останній тиждень скоїв рух від верхньої межі до нижньої, і тестує її. У випадку пробиття, DXY може відправитися в напрямку 98,17, до значень, на яких був 7 січня.
Останнє засідання ФРС не внесло істотних коректив в динаміку долара. Американський регулятор, цілком очікувано залишивши процентну ставку без змін, просигналізував про посилення побоювань з приводу високої волатильності на світових фінансових ринках і повільного зростання світової економіки. Зміст супровідної заяви ФРС породив сумніви в тому, що центральний банк підвищить процентні ставки і на своєму черговому засіданні, яке має відбутися 15-16 березня. Ймовірність зростання ставки на найближчому засіданні оцінюється ф’ючерсним ринком в 25%.
Висловлений в грудні намір і далі підвищувати ставки, було засновано на тому, що керівництво ФРС очікувало подальшого зміцнення американської економіки, але, судячи із заяви, тепер воно вже не настільки впевнене в цьому. «ФРС пильно відстежує розвиток подій у світовій економіці і на фінансових ринках, оцінює їх вплив на ринок праці та інфляцію, а також на баланс ризиків», – йдеться в заяві американського регулятора.
Ці рядки привернули увагу ринків, розгледіли в них сигнал про знову проявилася невпевненості керівників ФРС. Адже ще на попередньому грудневому засіданні вони висловлювали впевненість у тому, що стан ринку праці поліпшується, а інфляція буде рости до встановленого ними цільового рівня 2%. Тепер же Комітет з операцій на відкритому ринку ФРС задумався, чи доведеться їм переглядати у бік пониження власні прогнози інфляції, зростання економіки і зайнятості на наступному засіданні.
Ще більш сильним показником нинішньої невизначеності стала відмова ФРС давати оцінку ризикам, до яких схильні перспективи економіки. Зазвичай керівники центрального банку дають ринкам орієнтири, повідомляючи, чи збалансовані ризики або ж їх баланс відхиляється убік інфляції яких перспектив економічного зростання. На цей раз вони не дали такої оцінки, що трапляється досить рідко. Останній раз відсутність оцінки ризику в заяві ФРС зустрічалася у вересні 2007 року, напередодні світової фінансової кризи.
У той же час, приводів для тривоги немає, керівники ФРС як і раніше прогнозують, що економіка США продовжить помірно зростати, створюючи робочі місця і поступово збільшуючи інфляцію до комфортного рівня 2%.
Уповільнення зростання економіки Китаю, нестабільність світових фондових і товарних ринків можуть бути як тимчасовими труднощами, так і ознаками довгострокових проблем. Сумніви з цього приводу має керівництво ФРС з серпня минулого року, коли зниження фондових індексів Китаю і девальвація юаня призвели до відчутного падіння світових ринків. Тоді вони, до речі, процентні ставки так і не підвищили. Після того як ринки заспокоїлися, в грудні ставки були підвищені, а відновлена зараз турбулентність на ринках поставила центральний банк США в скрутне становище, знову змусивши оцінювати загрози для економіки.
Ще в грудні ФРС прогнозувала підвищення ставок на 0,25 п.п. чотири рази в цьому році, але, за нинішньою оцінкою ринків, кількість підвищень буде менше. Якби центральний банк слідував своєму первинному плану, до кінця року ставка має зрости до 1,375%. Ринки ф’ючерсів оцінюють, що в грудня 2016 року вона становитиме 0,605%, а це означає, що в цьому році ставка буде підвищена один раз, та й це не факт.
Золото у свою чергу, так і не дочекавшись сигналів до жорсткості американської монетарної політики, зробило спробу зростання, пройшовши за півмісяця шлях з $ 1071 до $ 1128 за тройську унцію. Так високо золото не забиралося з початку листопада минулого року. Теоретично на середньостроковому горизонті це відкриває шлях до відновлення цін на золото в область $ 1 190, до максимумів середини жовтня минулого року. Проте наш довгостроковий прогноз залишається колишнім: у міру посилення монетарної політики ФРС США і зростання долара, золото, незважаючи на приписуваний йому статус “вічної цінності”, продовжить своє падіння.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас