"НБУ попереджав": Гонтарева пояснила, чому злетів курс долара в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"НБУ попереджав": Гонтарева пояснила, чому злетів курс долара в Україні

Валюта
12378
Ситуація на валютному ринку України більш-менш стабільна. Про це заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.
“При прийнятті нами гнучкого нефіксованого курсу гривні ще в 2014 році НБУ попереджав, що коливання курсу будуть, тому що це невід’ємна складова режиму гнучкого курсоутворення. Курс визначається співвідношенням попиту і пропозиції – і ринок повинен реагувати на все це самостійно. При цьому завдання НБУ – не фіксувати обмінний курс, а знизити його надмірну волатильність і допомогти ринку знайти рівноважне значення курсу “, – уточнила глава Нацбанку.
За її словами, на валютний ринок в Україні впливають як одномоментні, так і фундаментальні фактори.
“Перш за все хочу відзначити одномоментні фактори. Як НБУ не раз підкреслював, волатильність (коливання курсу національної валюти) була наслідком в дисбалансу попиту та пропозиції валюти, пов’язаного з дуже великою кількістю новорічних свят. Як ви знаєте, країна не працювала до 11-го січня . А 16 і 18 січня наші робочі дні збігалися з святковими в Америці. Це такі ситуативні дисбаланси, які спостерігалися”, – зазначила Гонтарева.
Вона також нагадала, що в цей період НБУ, щоб нівелювати дисбаланси, проводив інтервенції на міжбанківському валютному ринку. “Таких інтервенцій було п’ять. Сума, на яку НБУ продав під час цих інтервенцій, – 118 млн доларів. Для чого ми це зробили? Щоб згладити надмірні коливання курсу”, – зазначила Гонтарева.
Говорячи про фундаментальні фактори, які впливають на валютний ринок України, Гонтарева перерахувала:
- Погіршення зовнішньої кон’юнктури, зниження цін на світових сировинних ринках;
- Цикл підвищення процентної ставки США;
- Девальвацію валют країн торгових партнерів;
- Закриття Росії для українських експортерів.
“Окреслені ризики реально відбилися на показниках нашого платіжного балансу і відповідно на курсі гривні”, – пояснила Гонтарева.
“Зараз всі країни світу девальвують по відношенню до долара США. Особливо ця девальвація спостерігається в країнах-експортерах сировини. До них відносяться і валюти країн СНД. Ви можете побачити, що зараз відбувається з російським рублем, тенге, Азербайджанський манатом. Ці країни – наші торгові партнери. Наша валюта не може ніяк не реагувати на те, що зараз відбувається у світі “, – уточнила глава НБУ.
Згладити вплив таких ризиків, за словами Гонтаревої, Україна допоможе допомогу МВФ і падіння цін на енергоносії.
Гонтарєва нагадала, що НБУ може коментувати тільки легальний ринок готівкової валюти, який працює через банківські обмінні пункти і небанківські інституції, які мають відповідні ліцензії.
“Готівковий курс завжди трохи вище міжбанківського, який є визначальним для курсоутворення в нашій країні. Тому на ринку готівки, крім раніше позначених факторів, ще є додаткові фактори. Їх три. Найважливіший фактор – настрій населення. Другий – сезонний фактор. Сезонний фактор – бо 10 святкових днів, підвищуються платежі за кордоном і банки закривають свої валютні позиції за допомогою покупки валюти через міжбанківські обмінні пункти. Цей фактор не дуже великий, але він є. Крім того, пропозиція в січні-місяці всього нижче, ніж в інші місяці року. І третій фактор, який може тиснути на ринок готівки, – це надмірна ліквідність, яка може бути пов’язана із соціальними виплатами “, – уточнила глава НБУ.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас