ЗМІ назвали ТОП-5 провалів Гонтаревої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ назвали ТОП-5 провалів Гонтаревої

Казна та Політика
6553
Введення валютних обмежень, обвал національної валюти та проведення аукціонів за голландським принципом, блокування імпорту, фактична заборона кредитування і провокування подальшого скорочення банківської системи, а також заморожування співпраці з МВФ є ключовими провалами Валерії Гонтарєвої на посту голови Національного банку України.
Про це пише Володимир Хміль в статті видання “Лівий берег”.
Журналіст пояснює, що кожен з провалів у роботі глави центробанку зіграв додаткову роль в сьогоднішньому стані економіки країни.
“В Україні валютні обмеження діють вже більше року. Що, по-перше, привело до подальшої втрати довіри населення до банківського сектору, відтоку депозитів (в першу чергу валютних) і, як результат, збільшення збитків банківської системи. По-друге, до формування тіньового ринку купівлі-продажу валюти, подальшої доларизації економіки і зменшення валютних надходжень в країну “, – пояснює автор.
Що стосується курсової політики, то основним засобом підтримки курсу залишається продаж Нацбанком ВКВ на міжбанку, пише журналіст. “Результатом відсутності дієвих механізмів з підтримки стабільності нацвалюти і хаотичних продажів ВКВ на міжбанку стало провокування панічних настроїв і подальше знецінення гривні на тлі розбазарювання золотовалютних резервів”, – відзначає Хміль.
Не спрацювала в потрібному руслі і постанова про обмеження імпорту. “Документ набув чинності, коли курс гривні вже істотно просів. Більшість схем, які перекрив НБУ, на той момент в певній мірі втратили актуальність. Обмеження НБУ на рух капіталу (заборона на виплату дивідендів, виплати у зв’язку з поверненням інвестицій і т. і.) порушив положення як внутрішнього законодавства щодо захисту іноземних інвестицій, так і підписаних Україною міжнародних договорів “, – пише журналіст.
Ще один провал стосується блокування кредитування шляхом запровадження нового порядку оцінки кредитних ризиків. “За попередніми підрахунками, обсяги потенційного надлишкового формування резервів можуть досягти 130-150 млрд грн. При тому що, капіталізація за результатами стрес-тесту розтягнута на 3 роки, а за новими правилами НБУ за оцінкою кредитних ризиків докапіталізувати банки доведеться негайно. Тим самим, по-перше, НБУ провокує погіршення якості кредитного портфеля. По-друге, нові правила змусять банки згорнути кредитування ряду груп позичальників, оскільки надмірно знецінюються або повністю ігноруються різні види застав крім “твердих”, – вважає Хміль.
Заморожування співпраці з МВФ стало п’ятим провалом глави НБУ. На думку журналіста, причиною такого рішення з боку МВФ стало невиконання Україною так званих “сигнальних” показників, один з яких – рівень чистих золотовалютних резервів (тобто без кредитів МВФ). “За минулий рік НБУ повинен збільшити чисті зотовалютні резерви на $ 2,098 млрд. За інформацією ЗМІ, в 3 кварталі Нацбанк не виконав проміжні показники на $ 167 млн. У четвертому ж кварталі, по програмному сценарієм, Нацбанк повинен був купити ще більше $ 2 млрд . У реальності НБУ придбав тільки $ 254 млн в жовтні, а в листопаді – продавав валюту. На 1 грудня 2015 чисті золотовалютні резерви не тільки не зросли, а зменшилися на $ 0,6 млрд. І досягли критичного рівня $ 12 млрд. Для порівняння: в 2013 році чисті золотовалютні резерви України були на рівні $ 15,2 млрд. Тому, навіть якщо кредитори визнають бюджет-2016 збалансованим, чергові транші Україні навряд чи побачить “, – вважає автор статті.
Він також додав, що в Україні не працює система банківських кураторів. “По-перше, куратори в більшості випадків зупиняють платежі юридичних осіб та перенаправляють кошти на обслуговування фізичних осіб. У результаті вже протягом тижня юридичні особи виставляють платежі на вихід з банку. По-друге, куратори часто працюють на користь окремих фізичних осіб щодо виведення коштів з банку. В результаті жоден банк, в який був введений куратор з метою оздоровлення не «вижив». По ряду банків, які затримували платежі і не повертали гроші, проте отримували рефінансування та стабілізаційних кредитів від НБУ, а в підсумку передані під опіку Фонду гарантування вкладів, проводилися розслідування з боку силових структур. Хоча все це відбувалося саме під час роботи в банках кураторів “, – пише журналіст.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас