Like a Virgin: Річард Бренсон поклав око на Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Like a Virgin: Річард Бренсон поклав око на Україну

Фінтех і Картки
1114
Всесвітній економічний форум в Давосі приніс гарні новини для українських стартаперів. Свою зацікавленість в їх діяльності висловив британський підприємець, який заснував корпорацію Virgin Group Річард Бренсон.
“Сер Річард Бренсон хоче інвестувати в українські стартапи. Фінтех/біткойн/блокчейн”, – повідомлення такого змісту з’явилося на Twitter-акаунті українського підприємця та інвестора, співзасновник AVentures Capital Андрія Колодюка, який був присутній на форумі і мав можливість отримувати інформацію з перших вуст.
Річард Бренсон є ентузіастом космічного туризму, володарем титулу “сер” і власником статків, що оцінюються в 5 мільярдів доларів. Він відомий своєю ексцентричною поведінкою, часто відвідує телевізійні шоу і серіали і не раз робив спроби встановлення світових рекордів. Його дітище Virgin Group включає близько 400 компаній, задіяних у різних сферах, в тому числі пасажирських перевезеннях, телекомунікації та шоу-бізнесі.
У Давосі засновник Virgin ділив сцену з фінансистом Джорджем Соросом і міністром фінансів України Наталією Яресько. Говорив про те, що Україна сильна талантами, зокрема в IT-галузі. Розповідав, що задоволений інвестиціями в TransferWise (сервіс з міжнародних грошових переказів) і зацікавлений у вкладанні в українські стартапи.
Річард Бренсон не вперше звертає свій погляд на Україну, натякаючи на те, що у нього є плани на країну. У минулому році він гостював у Києві та виступав на бізнес-форумі Forum One. Відповідаючи на питання модератора форуму Андрія Федоріва про те, коли він і Virgin вийде на український ринок, Бренсон пообіцяв серйозно розглянути подібну перспективу.
Втім, в ході того ж візиту під час інтерв’ю Громадському Телебаченню, він дав більш обнадійливий, хоч і не менш ухильний прогноз. “Не можу сьогодні нічого заявити, але сподіваюся, що Virgin почне займатися бізнесом в Україні. Можливо, під час мого наступного візиту я вже буду анонсувати вихід власної компанії на український ринок, побачимо”, – сказав Бренсон.
Спробу вийти на український ринок британський мільярдер дійсно робив. Про це стало відомо під час форуму в Давосі, де він зізнався, що збирався придбати МТС-Україна. Розмови про те, що український оператор мобільного зв’язку вів переговори з Vodafone і Virgin, щоб стати під крило одного з брендів, ходили ще в середині минулого року. Вже тоді неофіційно повідомлялося, що Virgin не зуміла домовитися з МТС-Україна, і тепер Бренсон сам підтвердив це. Правда, причини, з яких це сталося, досі не розкриваються.
Упустивши українського оператора компанії Vodafone, Бренсон вирішив зосередитися на стартаперах. Британський мільярдер у цьому не самотній. У минулому році кілька українських стартапів заручилися підтримкою іноземних інвесторів. Так, в минулому році американська компанія Snapchat придбала одеську Looksery, основний продукт якої – додаток, що дозволяє накладати фільтри на фото під час ведення зйомки вбудованою камерою. Покупка обійшлася американцям у $150 мільйонів.
Це була найбільша угода для українських стартапів, але крім цього іноземці зробили і кілька менш масштабних покупок. Так, наприкінці року Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) придбав міноритарний пакет акцій Depositphotos (український фотобанк) за $5 млн. Незадовго до цього канадська компанія Mobify купила український стартап Jeapie. Вартість угоди не була розкрита, але мова йде про семизначну суму.
Вітчизняні інвестори теж не відстають. Так, на початку цього року інвестиційна компанія Digital Future вирішила виділити 200 тисяч євро на розвиток українського проекту LifeTracker.io – ШІ, що допомагає в плануванні та управлінні справами.
Ярослав Золотніков
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас