Водіям дозволили заощадити на комісіях, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водіям дозволили заощадити на комісіях, - юристи

Особисті фінанси
1800
Українцям дозволили ухилятися від виплати відсотків і комісій за договорами лізингу і виплачувати компаніям тільки вартість самих машин. Таке рішення ухвалив Верховний суд, розглядаючи справу №6-2766цс15.
«ВСУ ухвалив, що договір лізингу може бути визнаний недійсним, якщо буде доведено факт порушення прав споживача: наприклад, йшлося про необґрунтоване завищення вартості послуг. А також якщо з’ясується, що лізингова компанія не мала на момент оформлення договору лізингу всіх необхідних ліцензій. Оспорювання договору не означає, що людина отримає транспортний засіб безкоштовно. Вартість машини виплатити доведеться, але процентні ставки і комісії сплачувати більше не треба. Те, що було стягнуто з клієнта, фінустанова зобов’язана повернути», – пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Після того як українські банки згорнули кредитні програми для авто, які активно розвивалися до 2014 року, наші водії стали активніше користуватися послугами лізингових компаній. І саме з їх допомогою люди все частіше купують машини «в борг».
«Найближчим часом до судів буде подано значна кількість позовів про визнання договорів лізингу та кредитних договорів недійсними з причини дисбалансу умов укладеного договору та прав споживача», – вважає керуючий партнер АО Suprema Lex Віктор Мороз. Він також зазначив, що активно будуть оскаржуватися договори й через відсутність необхідних ліцензій, і на підставі того, що не дотримана нотаріальна форма договору.
При цьому від лізингових компаній чекають відповідних дій. «У зв’язку з прийнятою постановою Верховного суду лізингові компанії будуть редагувати свої договори, оформляти їх у нотаріуса, отримувати необхідні ліцензії та докладати максимум зусиль для дотримання прав споживачів», – підсумував Мороз.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас