"Опозиційний блок" пропонує гарантувати всі вклади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Опозиційний блок" пропонує гарантувати всі вклади

Кредит&Депозит
3776
Народний депутат від «Опозиційного блоку» Євген Мураєв пропонує тимчасово скасувати обмеження на повернення депозитів фізичних осіб у розмірі до 200 тис. грн із коштів ФГВФО.
Законопроект №3801 був зареєстрований у парламенті 21 січня, текст опублікований 25 січня.
Документом запропоновано тимчасово – з 1 квітня 2016 до 31 грудня 2025 – гарантувати повернення абсолютно всіх роздрібних депозитів без обмежень по сумах.
“Враховуючи стрімке зростання курсу гривні до іноземних валют, зокрема до долара і євро, гранична сума відшкодування коштів за вкладами у розмірі 200 тис. грн вже не відповідає нинішнім умовам. Тобто держава повинна гарантувати депозитні вклади в повному обсязі і не тільки в національній , але і в іноземній валюті “, – пояснює він свою ініціативу.
На думку автора законопроекту, це повинно знизити паніку у фінансовому секторі і посилити захист вкладників.
Загальний обсяг роздрібних депозитів на 1.01.2016 становив 398,227 млрд грн.
З моменту створення Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) гарантована сума зросла з 500 грн до 200 тис. грн.
Але її варто збільшити знову, заявив у вересні 2015 директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін.
“Зараз 200 тис. грн – це багато чи мало? Напевно, мало. Я – за збільшення гарантованої суми. Це сприятливо відіб’ється на фінансовому ринку. Але потрібно розуміти, за рахунок яких коштів це робити. А це питання не до нас. Якщо уряд знайде кошти, тоді можливо “, – сказав він.
У Фонді уточнювали, що спочатку треба зрозуміти, які групи населення мають більші депозити. «Гарантована сума покриває 99% кількості вкладів населення і близько 60% їх депозитного портфеля. Щоб підняти суму, потрібно визначити, за яку кількість вкладників ми боремося. Коли дійде мова до підвищення гарантованої суми, ми проведемо аналіз депозитного портфеля », – сказала начальник фінансового відділу Фонду Олена Нужненко.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас