5 досягнень і 5 промахів (екс) міністра АПК Олексія Павленка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 досягнень і 5 промахів (екс) міністра АПК Олексія Павленка

Казна та Політика
360
«Звільнений за бажанням фракції», – так було б написати в трудовій книжці міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, якщо запущений в минулу п’ятницю, 22 січня, сценарій його відходу буде реалізований.
Несподіваний демарш
«Самопоміч», від якої був призначений глава Мінагропроду, заявила про відкликання міністра з його поста. Згідно з повідомленням політради партії, це рішення ухвалене у зв’язку з незгодою з політикою, яка проводиться урядом, і небажанням легітимізувати її своєю присутністю.
«Сьогодні Кабінет міністрів є одним із джерел багатомільярдної корупції», – нарікають в «Самопомічі». Олег Березюк, лідер фракції в парламенті, заявив, що цей демарш не означає вихід «Самопомічі» з коаліції. «Це [відкликання міністра] – наш політичний інструмент, щоб запросити наших партнерів по коаліції до серйозного діалогу», – пояснив він.
Серед ключових претензій до уряду Березюк називає корупцію, апогеєм якої стало прийняття держбюджету без консультацій з фракціями і з порушенням процедур, на тлі слабкого орієнтування глави Мінфіну і прем’єр-міністра у змісті документа.
Олексій Павленко, судячи з його реакції, дізнався про принципове для себе рішення одним з останніх – що характеризує певним чином як міністра, так і політичну силу в цілому.
Увечері п’ятниці міністр написав на своїй сторінці в Facebook, що не є членом жодної партії, не має ніяких кулуарних зобов’язань і вражений заявою політради «Самопомічі».
Пізніше Павленко змінив риторику на більш зважену, підкресливши моральні зобов’язання перед партією, яка «цілий рік підтримувала Мінагропрод і реформи, що проводяться відомством». «Рішення було політичне. Але пост міністра АПК не буде причиною політичної кризи в Україні», – заявив міністр в ефірі телеканалу 112.
Партійні амбіції
Політолог Олександр Палій зазначає, що де-юре «по відкликанню» міністра звільнити не можна, для цього потрібна відставка Кабміну або особиста заява на звільнення.
«Наскільки мені відомо, Павленко не мав жодних зобов’язань перед «Самопоміччю», він не був членом партії, ніяких письмових угод і конвенцій не підписував, тому «відкликати» його звідти, в принципі, і не можуть», – пояснює Палій.
На його думку, підоснова заяви про відкликання – бажання «Самопомочі» переформатувати уряд, вийти в оновленому Кабміні на лідируючі позиції, і з цієї трибуни проводити свою політику перед президентськими виборами.
«Мені здається, що це гра Садового [лідера «Самопомочі», мера Львова Андрія Садового] в спробу участі у майбутніх президентських виборах. Тобто, він готовий на певний елемент дестабілізації для того, щоб домогтися бажаного для себе результату», – підкреслює експерт.
«Вони підбили касу і вирішили, що готові до перевиборів», – озвучує свою версію представник однієї з парламентських груп.
Нардеп Андрій Журжій, що входить у фракцію «Самопомочі» в парламенті, повідомив, що фракція буде розглядати питання відкликання міністра у вівторок-середу.
«Я думаю, навіть не відкликати, а рекомендувати залишити посаду, і він повинен визначитися – залишається він чи не залишається, – говорить Журжий. – У даному випадку мова йде про те, що фактично він просто втратив підтримку тієї політичної сили, яка його делегувала». Він також вказує, що, висуваючи Павленко, людини не з політичного середовища, на цей пост, фракція «делегувала технократа».
Міністерські «подвиги»
Чи відповідає Олексій Павленко цій характеристиці і чим він запам’ятався за рік з гаком роботи в Кабміні? У першу чергу – своєю невгамовною медіаактивністю.
За кількістю розданих інтерв’ю і генерованих Мінагропродом новин, які де-факто взагалі найчастіше були не новинами, а вигуками, Олексій Павленко може впевнено конкурувати з екс-міністром економіки Павлом Шереметою, який викликав іронічне ставлення колег своєю підвищеною комунікативністю.
При цьому міністру притаманна слабкість ставити собі в заслугу речі, на які і він особисто, і відомство в цілому мають лише опосередкований вплив.
Так, до досягнень Мінагропроду Олексій Павленко неодноразово відносив рекордний урожай, рекордний експорт зерна з країни, а також дещо абстрактне «забезпечення продовольчої безпеки». У гонитві за гучними цитатами міністр часто генерував величезні цифри, що викликають як мінімум питання до їх обгрунтованості.
Відносити фізичні показники роботи АПК до заслуг Мінагропроду некоректно подвійно – оскільки результати галузі дуже слабо залежать від міністра. І по-друге – більш коректно було б говорити про нарощування переробки, а не виробництво сировини. Зростання ж експорту обумовлене скороченням в тому числі і споживання на внутрішньому ринку (Крим і окуповані території Донбасу).
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас