Що відбувається в Молдові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається в Молдові

Світ
3341
Третій день у Кишиневі посилюються антиурядові протести. Перед молдаванами постав вибір: поступитися владою «маріонеткам олігархів» або добитися дострокових парламентських виборів, після яких влада може опинитися в маріонеток Росії.
«Європейські ЗМІ, включаючи BBC та Euronews, поширюють неправдиву й дезінформуючу інформацію, називаючи мітинги в Кишиневі проросійськими. Насправді люди вийшли на вулицю протестувати проти олігархії, нехтування інтересами громадян і нестачі моралі. Молдова знову у вогні», − роз’яснює ситуацію молдавський журналіст Думітру Чорич.
Як писалось раніше, політичний хаос охопив найбіднішу державу Європи Молдову після зникнення $1 млрд (одна восьма ВВП країни) з трьох державних банків у 2014 році. Цей скандал став причиною оголошення вотуму недовіри уряду Валерія Стрільця в жовтні минулого року. Відтоді уряду в країні не було.
Приводом для нової хвилі протестів стала інформація про призначення в середу, 20 січня, демократа Павла Філіпа черговим, четвертим за рік, прем’єр-міністром Молдови. За тиждень до цього, 13 січня, президент країни Ніколає Тімофті відхилив пропозицію парламентської більшості (56 депутатів зі 101) про призначення прем’єр-міністром найвпливовішого бізнесмена країни Володимира Плахотнюка, і пояснив своє рішення сумнівами в його чесності та непідкупності.
Кандидатуру Павла Філіпа було названо «компромісною» і «проєвропейською». Проте опозиціонери назвали нового прем’єра ставлеником Володимира Плахотнюка і взялися скликати людей на масштабну демонстрацію біля будівлі парламенту. Проведення дострокових виборів зараз вимагають як керівники проросійських молдавських партій Ренато Вусатий («Наша партія») та Ігор Додон (Партія соціалістів), так і лідер проєвропейського руху «Гідність і правда» Андрій Нестасе.
«Вчора нас знову обманули. Проголосувавши за нового прем’єра, депутати розтоптали демократію, громадянські свободи, права людини і закони. Все тому, що головний олігарх Влад Плахотнюк узурпував країну», − пояснив свою участь у протестах Андрій Нестасе.
«Корупційний олігархічний режим захопив владу в Молдові. США і Євросоюз привели до влади і підтримували правлячу проєвропейську коаліцію, закриваючи очі на ендемію корупції. Тепер вони бояться дострокових виборів, оскільки до влади, згідно з соцопитуваннями, прийдуть проросійські партії», − прокоментував ситуацію лідер молдавських соціалістів Ігор Додон.
Молдавани обурені тим, що призначення уряду Павла Філіпа проходило поспіхом і в режимі секретності. Парламентське голосування було заплановано на 21 січня, але в середу, 20 січня, в екстреному порядку було скликано нараду, про яку сповістили не всіх депутатів. На цій нараді, яка тривала 30 хвилин, без дискусій було затверджено новий список міністрів. Точно так само поспіхом і таємно президент прийняв присягу в нових членів уряду.
«Увечері 20 січня близько 18.00 ми − радники разом із президентом Миколою Тімофті обговорювали і планували проведення церемонії присяги на четвер. Що відбувалося пізніше, я не знаю. Мене забрали з дому на машині. Тільки тоді я дізнався, що уряд приносить присягу. Я навіть не брав участь в цьому, тому що просто не встиг як слід одягнутися. Микола Тімофті дізнався про церемонії о 13.00. Напевно, його переконали так вчинити… Я багато чого не знаю, єдине, що мені відомо: президента шантажували, погрожували завдати шкоди синам», − розповів в ефірі телеканалу TV7 прес-секретар президента Молдови Влад Цуркану, який заявив після цього про своє звільнення.
Увечері в середу біля стін парламенту Молдови зібралося кілька сотень протестувальників, котрі штурмували будівлю, в четвер їх кількість зросла до 7000, а в суботу організатори мітингів розраховують зібрати в центрі молдавської столиці 20 000 осіб.
Демонстранти ходять маршами головними вулицями Кишинева і протестують напроти будівлі парламенту, вхід у яку перекривають кілька рядів поліцейського оточення. Розмахуючи державними прапорами, мітингувальники закликають до проведення дострокових виборів і скандують гасла «геть уряд», «геть парламент». Пряму трансляцію мітингів у Кишиневі транслює канал Omega Today.
Нинішня коаліція у парламенті Молдови сформувалася наприкінці 2009 року. Її утворюють три партії, що називають себе проєвропейськими: Ліберально-демократична партія (лідер − Влад Філат, який перебуває у вʼязниці через звинувачення в корупції), Демократична партія (лідер − Маріан Лупу, але рішення приймає Влад Плахотнюк), Ліберальна партія (лідер − Міхай Гімпу).
«Зараз вони готові отруїти все населення країни заради того, щоб утриматися при владі. Вони знають, що якщо ми, народ, захопимо владу, всі вони опиняться у в’язниці, − цитує молдавських протестувальників інформагентство Euronews. − Вони здійснюють геноцид. Ми не можемо більше терпіти це».
Денис Закіянов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас