Венесуела, Колумбія і Еквадор продають нафту нижче собівартості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела, Колумбія і Еквадор продають нафту нижче собівартості

Енергетика
1302
Катастрофічне падіння світових цін на нафту призвело Венесуелу, Колумбію і Еквадор до необхідності продавати свою нафту за ціною нижче собівартості її видобутку, передає в четвер Рейтер з посиланням на джерела в нафтових компаніях цих країн.
Так, нафта марки DCO з Венесуели продається по 15 доларів за барель, а барель колумбійської Vasconia коштує менше 21 долара. Еквадор свою нафту продає також за ціною нижче собівартості, заявляв раніше президент Рафаель Корреа.
Венесуела входить в топ-10 найбільших експортерів і покриває близько 3,7% ринку, Колумбія – 1,8%, Еквадор – менше 1%.
Раніше про падіння ціни на свою нафту нижче собівартості повідомила Мексика (2,5% світового експорту), хоча глава місцевої державної нафтової компанії Pemex пізніше пояснив, що мова йде про собівартість на нових родовищах, а в цілому мексиканська нафта рентабельна, незважаючи на падінь цін .
Останні дані державної нафтової компанії Венесуели PDVSA свідчили, що вартість виробництва бареля тут становить 18 доларів. У Колумбії цей показник коливався від 20 до 22 доларів в третьому кварталі 2015 року.
“Минулого тижня ми перебували точно на позначці балансу, однак зараз ми вже опустилися (з ціною бареля) нижче цієї лінії”, – заявило джерело в найбільшої приватної нафтокомпанії Колумбії Pacific Exploration and Production.
З початку літа 2014 року ціни на нафту обвалилися майже вчетверо – з 115 до менш 30 доларів за барель. Фундаментально спад пояснюється високим рівнем видобутку при сповільниться попиті, в тому числі через ситуацію в Китаї.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас