Електронне декларування може запрацювати вже цього року, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронне декларування може запрацювати вже цього року, - експерти

Казна та Політика
1176
У ВР зареєстровано законопроект №3787 “Щодо вимог фінансового контролю з метою запобігання корупції”, який дозволяє запустити нову систему декларування для службовців вже в цьому році.
Про це йдеться у прес-релізі Ренімаційного пакету реформ.
Законопроект внесли група народних депутатів на чолі з першим віце-спікером Андрієм Парубієм.
Як зазначається, законопроект не тільки скасовує “правку Мисика” до закону про Держбюджет, але й зобов’язує високопосадовців подати електронну декларацію за 2015 рік.
“Законопроект вирішує проблему, створену законом про Держбюджет (йдеться про сумнозвісну правку депутата Володимира Мисика), який заборонив вводити в дію нову систему декларування до 2017 року. Але на відміну від інших пропозицій, законопроект 3787 робить можливим запровадження нової системи вже в 2016 році”, – йдеться у повідомленні.
Чинний закон вимагає запуску системи електронного декларування одночасно для всіх службовців (близько 1 мільйона осіб), що нереально з огляду на затримку із створенням Національного агентства з питань запобігання корупції.
“Законопроект також зобов’язує вищих посадових осіб подати електронну декларацію за 2015 рік в нову систему, навіть якщо вони вже подали декларацію за старими положеннями і старою формою. До того ж кримінальна відповідальність за подання недостовірних відомостей передбачена лише для нової форми декларації”, – зазначив один з розробників законопроекту, експерт РПР Дмитро Котляр.
Проект містить також низку інших важливих положень:
- дає можливість НАЗК розширити перелік декларацій, які проходять обов’язкову повну перевірку;
- встановлює, що перевірка декларації проводиться також на підставі повідомлення в ЗМІ чи громадян;
- дозволяє суб’єктам декларування, які не зможуть в цьому році подати декларацію вчасно, оскільки вони служать в АТО, подати її коли це стане можливим.
Нагадаємо, раніше стало відомо, що електронне декларування, необхідне для безвізового, відклали на 2017 рік.
Як наголосив заступник голови комітету Верховної ради Віктор Чумак, який є одним з трьох членів НАЗК, обраних наприкінці 2015 року, “саме електронне декларування, а не фізичний початок роботи НАЗК є нашим головним обов’язком перед ЕС в частині отримання безвізового режиму”
За інформацією Європейської правди, Євросоюз вже повідомлений про нові проблеми із запуском НАЗК. Реакція ЄС наразі не сформована.
Як відомо, Зокрема, Україна взяла на себе зобов’язання завершити запуск антикорупційних органів, необхідних для скасування віз, в тому числі і Національного агентства з питань запобігання корупції.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас