Спекотне небо: Україна очікує на появу нового авіаперевізника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спекотне небо: Україна очікує на появу нового авіаперевізника

Фондовий ринок
3519
В Україні створюють нову авіакомпанію – «Анда Ейр» (Anda Air). Засновники – українські громадяни – добре знайомі авіаринку. Інвестори – з Азії. На старт проекту витратять $15 млн, а карта маршрутів складатиметься здебільшого з туристичних напрямків. Нині стан ринку далекий від оптимального, а плани інших перевізників поповнювати парк можуть призвести до демпінгу і жорсткої боротьби за отримання турпакетів унаслідок надлишку пропозицій.
Авіакомпанія «Анда Ейр» може почати польоти в літню навігацію. Наразі перевізник – на етапі отримання сертифікатів експлуатанта і льотної придатності. Як заявив учора Forbes керівник і співзасновник авіакомпанії Сергій Шаменко, цього тижня підприємство подає повний перелік документів до Державіаслужби і планує отримати схвалення на польоти вже до початку квітня. «Торік спостерігався непокритий попит на літаки, який утворився після переведення деякими компаніями частини парку на роботу в інші країни. Ми очікуємо, що цьогоріч ситуація повториться, і ми зможемо покрити цей попит», – ділиться планами Шаменко.
Едуард Дьомін, в.о. голови Державіслужби, підтвердив Forbes, що «Анда Ейр» іде за передбаченою законодавством процедурою отримання сертифікатів.
За словами Шаменка, інвестиції в проект становитимуть $15 млн, а строки окупності в бізнес-плані розраховано на три роки. За словами Георгія Аванесова, співзасновника «Анда Ейр», інвестиції в компанію заходитимуть із холдингу, який розміщується в Сінгапурі (його назву наразі не розкривають).
Основні кошти буде спрямовано на формування парку літаків. Флот складатиметься з 2–3 бортів. Уже підписано протоколи і ведуться переговори щодо придбання в лізинг двох Boeing 737-400, а в перспективі – й одного Boeing 737-800. Компанія виконуватиме чартерні перевезення здебільшого за туристичними напрямками, зокрема до Туреччини, Єгипту, Чорногорії, Хорватії, Албанії та Греції. Базуватися компанія в аеропорту «Київ» («Жуляни»).
Шаменко каже, що з моменту початку польотів компанія розраховує вийти на частоту 10 рейсів на тиждень, а за рік перевозити 150–170 тис. туристів. А якщо дозволить кон’юнктура – вийде і на регулярні маршрути.
Згідно з інформацією з Держреєстру, «Анда Ейр» зареєстрована 2 листопада 2015 року, адреса юрособи: вулиця Народного ополчення, 26А. Засновниками і кінцевими бенефіціарами є громадяни України Сергій Шаменко і Георгій Аванесов. Обидва добре відомі на авіаційному ринку.
Учасники ринку позитивно характеризують роботу в авіації Шаменка й Аванесова. Шаменко багато років обіймав керівні посади в українських авіакомпаніях, був генеральним директором авіакомпаній Khors Air і Dart. Тоді як Аванесов організовує VIP-перевезення на бізнес-джетах і є засновником компанії «Ай Сі Ес-Аеро».
Володимир Каменчук, гендиректор авіакомпанії «Роза Вітрів», каже, що поява нового гравця несвоєчасна, і це поглибить ситуацію з демпінгом на ринку, стан якого можна назвати несприятливим: «Вихід на ринок нових компаній виправданий, коли очікується підйом. Нині такий прогноз робити не випадає». Каменчук стверджує: поки що для авіакомпаній мова йде про збереження обсягів минулого року, коли чартерними перевезеннями скористалося близько 1 млн туристів.
Підрахунки Євгена Хайнацького, директора туркомпанії «Стиль Авіа», не дуже відрізняються. Так, згідно з даними його компанії, 2015 року було виконано 3 300 чартерних рейсів із Києва на туристичні курорти (не враховуючи Дубая, Бангкока, Ларнаки та Барселони – у ці міста є й регулярні рейси), а перевезено 600 000 пасажирів і ще близько 200 000 – з решти України. Для порівняння: 2014 року було виконано 3 800 таких рейсів, із Києва летіло 670 000 туристів, із регіонів – близько 300 000.
Олексій Янчук, засновник Yanair, констатує: передумов до розвитку ринку немає, оскільки економіка країни не дає змоги підвищити доходи населення. За його словами, торік попит на чартерні перельоти серед туристів був нестабільним, тому компанія вирішила не ризикувати і перевела частину літаків на роботу на закордонних ринках, залишивши в Україні борти тільки для регулярних рейсів. В Yanair вважають, що цього року ситуація буде такою ж, як і минулого.
Інші авіакомпанії теж переводили свої літаки на роботу в треті країни. Щоправда, за словами Хайнацького, 2015 року ємності, замовлені туроператорами, були повністю викуплені, і за деякими напрямками з’явилися додаткові потреби (на Чорногорію, Болгарію, Іспанію, Туреччину), а покрити їх було нічим.
У «Стиль Авіа» на 2016 рік прогнозують зростання показників турпотоку до рівня 2014 року, тобто близько 1 млн пасажирів.
Хайнацький вважає, що спад цін на паливо має призвести до суттєвого зниження цін на туристичні пакети. Втім, «Анда Ейр» доведеться докласти чимало сил, щоб перетягнути на себе частину туристів. За наявною в Хайнацького інформацією, у низки компаній контракти в третіх країнах закінчуються, і літаки повернуться в Україну. Цілком можливо, що вони будуть розраховані на використання під туристичні програми.
Додасть конкуренції і повернення на ринок авіакомпанії «Харківські авіалінії». Згідно з даними відразу декількох джерел Forbes на авіаринку, сьогодні власники останньої відновлюють сертифікат експлуатанта.
Андрій Леденьов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас