Фінансовий аналітик спрогнозував, скільки банків можуть закритися в Україні в 2016 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий аналітик спрогнозував, скільки банків можуть закритися в Україні в 2016 році

Кредит&Депозит
3802
Українським банкам в 2016 році потрібно буде для докапіталізації в 2-3 рази більше коштів, ніж для цього було потрібно раніше, вважають фінансисти.
“Основна причина – падіння якості активів банків і курсові коливання”, – пояснив головний фінансовий аналітик РА “Експерт Рейтинг” Віталій Шапран.
Щоб зміцнити свої позиції в питанні визнання банків неплатоспроможними з причин, не пов’язаних з погіршенням їх фінансового стану, Нацбанку, можливо, доведеться добиватися змін у законодавчому полі. Зараз же такі дії Нацбанку не рідко супроводжуються позовами кредиторів банків, що потрапили в опалу, виграти які у НБУ та Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) не завжди є шанс.
При цьому, голова НБУ Валерія Гонтарєва ще наприкінці минулого року повідомила, що період “очищення” банківського сектора вже завершений і тим, кому пощастило в ньому залишитися, доведеться пережити ще й період “перезавантаження”. Проте експерти відзначають, що видворяти з ринку регулятору ще є кого.
“Думаю, що ще 10-15 банків покинуть банківський сектор. На те є серйозні причини. У країні поки ще не припинилося падіння ділової активності та продовжується падіння якості банківських кредитів”, – пояснює Шапран.
Для деяких банків, що залишилися на ринку, падіння якості кредитів було настільки потужним, що за підсумками 2015 року вони покажуть негативний чистий процентний дохід. А це, за словами експерта, і є перший негативний сигнал. Проте поки не до кінця зрозуміло, чи вистачить у Фонду гарантування ресурсів, щоб продовжити виводити проблемні банки з ринку. З урахуванням цього, експерти допускають, що основна частина банків з працюючою тимчасовою адміністрацією буде ліквідована або продана за низькою ціною.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас