Кошмар страховиків. Найбільш збиткові марки авто 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кошмар страховиків. Найбільш збиткові марки авто 2015 року

Особисті фінанси
2517
Під кінець кожного року страховики оцінюють збитковість своїх портфелів автострахування (каско).
За результатами таких оцінок власникам тих марок авто, які впродовж року не приносили страховим компаніям великих збитків, Дід Мороз дарує знижки і бонуси.
А ось власники найзбитковіших машин знаходять під новорічною ялинкою більш високі тарифи і менш привабливі умови автострахування.
Страхові компанії постійно стежать за частотою і збитковістю різних марок і моделей автомобілів. Це дозволяє їм формувати вигідні тарифи з автострахування.
“Якщо багаторічна статистика певної марки і моделі авто показує, що збитковість знаходиться на низькому рівні, то страховик може зменшити тариф, що зробить поліс дешевшим для автовласника”, – пояснює менеджер з комунікацій “PZU в Україні” Олександр Мельничук.
Знижка для таких авто становить 5-10% до тарифу по каско.
“Якщо у водія є збитки за минулий період, то страхова компанія, швидше за все, підвищить тариф за наступним договором каско на 5-20% залежно від розміру шкоди”, – говорить директор відділу відшкодувань і автотранспортного страхування, партнер страхового брокера BritMark Андрій Косенков.
Замість підвищення тарифу власникам витратних для страховиків машин можуть запропонувати перейти на менш вигідні умови страхування.
Кошмар страховиків. Найбільш збиткові марки авто 2015 року
Джерело: Дані автостраховиків
Land Rover підвели угони
Лідерство за збитковістю в 2015 році, в результаті опитування десяти великих автостраховиків, дісталося продукції автовиробника Land Rover.
В цілому, власники авто Land Rover або Range Rover – бажані клієнти для страхових компаній, але тільки у випадку, якщо їх машини надійно захищені від викрадення. Інакше страховикам доводиться платити мільйонні компенсації, що робить машини даної марки лідерами за збитковістю другий рік поспіль.
“У 2015 році у нас була найбільша виплата по каско за викрадений Range Rover – 2,8 млн грн”, – навела приклад зампредправління з перестрахування та андерайтингу СК “Арсенал страхування” Антоніна Яковенко.
Крім Land Rover великим попитом серед викрадачів в 2015 році користувалися авто марок Toyota і BMW.
ВMW X6 в 2015 році вперше увійшов до списку лідерів за кількістю крадіжок”, – зазначають у прес-службі компанії “Домінанта”.
Опитані автостраховики з жалем констатують, що в 2015 році кількість викрадень застрахованих авто в порівнянні з 2014 роком зросла в рази.
“За нашою статистикою в 2015 році викрадень було в десять разів більше, ніж в 2014 році. В основному, такі страхові події відбувалися в Києві, Одесі, Львові”, – говорить Яковенко.
Робочі конячки
У число лідерів за збитковістю традиційно увійшли авто середнього і недорого сегмента – Daewoo Lanos, Opel, Honda, Hyundai, Fiat.
Таких автомобілів досить багато в Україні, тому і ймовірність потрапити в ДТП у них вище, ніж у машин преміум-класу. На високу збитковість авто цих марок впливає також їх використання в комерційних цілях. Наприклад, багато з них виконують функції таксі.
Такі авто-конячки активно експлуатуються, тому частіше інших ламаються і потрапляють в ДТП.
“До транспортних засобів, які часто потрапляють у ДТП, страхова компанія застосовує індивідуальні підвищувальні коефіцієнти”, – нагадує директор з андеррайтингу СК “Нова” Сергій Слупицький.
Хоча в 2015 році через девальвацію гривні і підвищення вартості каско страховики намагалися не тільки різко не збільшувати тарифи з автострахування, але навіть, в середньому, знизили їх на 3,5-4%.
“У 2015 році тарифи, в цілому, знижувалися у зв’язку з жорсткою конкуренцією серед страхових компаній у сегменті каско”, – відзначає Слупицький.
Підводить тяга до дрифтингу
Авто марок Mitsubishi і Nissan – часті гості в списку найбільш збиткових застрахованих машин через свій спортивний характер.
“Потужний мотор провокує водіїв таких авто на швидкісний режим їх використання, що при не ідеальному стані дорожнього покриття в Україні часто призводить до ДТП”, – пояснили в прес-службі компанії “Домінанта”.
Перше місце в рейтингу причин страхових випадків по каско в 2015 році, за словами виконавчого директора СК “Талісман страхування” Ольги Філіппової, займають ДТП без другого учасника.
“Це коли водій застрахованого авто сам на щось наїжджає”, – пояснює Філіппова. Вона підрахувала, що на такі ДТП припадає близько 40% всіх страхових випадків по каско.
Друге місце займають класичні аварії з двома учасниками – 35%.
Третє – протиправні дії третіх осіб, тобто дії хуліганів і вандалів. Також сюди потрапляють випадки, коли припаркований автомобіль зачіпає інше авто, але залишає місце події, не повідомивши про аварію.
Старість не в радість
Минулий рік показав, що старіння автопарку стає однією з основних причин зростання збитковості.
“Нові авто менш збиткові. Перше – для транспортних засобів, що перебувають на гарантійному обслуговуванні, зберігається вимога про проведення ремонтно-відновлювальних робіт на СТО. Друге – власники нових авто більш дбайливо ставляться до стану свого транспорту, поки він новий – ремонтується, як правило, кожна подряпина”, – пояснює зростання збитковості літніх авто провідний спеціаліст департаменту андеррайтингу та методології “Універсальна” Олена Горшкова.
 
За даними опитаних страховиків, в 2015 році машини в їх страхових портфелях стали старше, в середньому, на рік-два роки порівняно з 2014 роком, і багато переступили поріг п’ятиріччя.
З досягненням автомобілем п’ятирічного віку його збитковість виростає на 20-30% і подвоюється до десяти років.
Щоб менше платити, страховики часто включають у договір автострахування опцію “З урахуванням зносу”. Вона економить платежі по каско, але рідко допомагає відремонтувати побите старе авто за рахунок страховки.
“Після трьох років експлуатації знос налічується в такому розмірі, що складно знайти СТО, яке за “зменшену” суму виплати зможе відремонтувати машину, якщо необхідно міняти багато деталей”, – говорить голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський.
Для простого ремонту – рихтування, фарбування – і заміни скла, фар розмір зазначеного в договорі каско зносу не важливий.
Бонуси безпроблемним
У 2015 році самими беззбитковими страховики назвали авто марок преміум-класу: Mercedes, Рorsche, Lexus, Maserati. Люди, які експлуатують ці машини, більш уважні, тому що досить високо оцінюють своє майно, запевняють страховики.
Хоча через девальвацію гривні ремонт транспорту так подорожчав, що змушує дбайливіше ставитися до своїх машин навіть тих власників, які раніше цього не робили.
“З новим курсом валюти в 2015 році всі авто у нас стали VIP-класу”, – невесело жартує глава правління “АСКО-медсервіс” Тетяна Павлюченко.
Новинкою 2015 року експерти називають те, що в якості бонусу для беззбиткових машин багато компаній почали пропонувати таку послугу по каско, як оформлення виплати за допомогою європротоколу, продовжує Павлюченко.
Раніше така можливість надавалася тільки власникам полісів ОСАЦВ.
Експерти нагадують: оцінки страховиків по збитковості автомобілів суб’єктивні і залежать від багатьох показників, у тому числі від суми виплат кожної страхової компанії. Тому багато марок авто одні страхові компанії відносять до категорії найбільш збиткових, а інші – називають беззбитковими.
Так, за підсумками 2015 року декілька компаній назвали беззбитковими авто марок Mitsubishi і Nissan. Не виключено, що багаторічне лідерство в списках найбільш збиткових для страховиків машин і підвищені тарифи по каско, що застосовуються до них через це, зіграли, в підсумку, позитивну роль у стримуванні спортивного характеру даних марок авто та їх власників.
Кошмар страховиків. Найбільш збиткові марки авто 2015 року
Війна залишила без виплат
Зате в 2015 році значно скоротилася кількість виплат, пов’язаних з подіями в зоні АТО. У 2014 році страховики відзначали зростання збитковості каско на цій території.
Страхові події часто відбувалися, м’яко кажучи, нетипово: то авто підривалося на міні, то його відбирали у власників силою. Крім моделей VIP-класу, серед крадіїв в зоні АТО особливою популярністю користувалися пікапи і джипи незалежно від марок.
Виплачувати по таким подіям багато страховиків не хотіли, так як вважають військові дії і тероризм винятком із правил. Деякі відмовляли клієнтам в компенсації, інші – платили, якщо суми заявлених збитків були невеликими.
У 2015 році у більшості укладених у 2013-2014 роках договорів каско закінчився термін дії, тому проблема зі збитковістю в зоні АТО майже зійшла нанівець.
Багато заявлених там збитків залишилися без уваги – у власників авто просто немає можливості надати страховику оформлені за українськими законами документи на виплату.
“Дія договорів з добровільних видів страхування не поширюється на території Донецької та Луганської областей, а також АРК”, – нагадує начальник управління врегулювання збитків з автотранспортного страхування СК “Нова” Максим Воронін.
Тетяна Михальчишина
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас