На скільки Україні потрібно збільшити ВВП для досягнення мінімальної зарплати рівня ЄС (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки Україні потрібно збільшити ВВП для досягнення мінімальної зарплати рівня ЄС (інфографіка)

Особисті фінанси
11488
Україні, щоб наздогнати найбіднішу країну ЄС за рівнем мінімальної зарплати – Болгарію, необхідно збільшити ВВП мінімум в 2,5 рази.
До такого висновку прийшли економісти із громадської ініціативи “Економічний діскусійний клуб”.
Як відзначають експерти, підвищення рівня оплати праці “до європейського” є для українців одним з основних мотивів інтеграції з Євросоюзом.
Показник мінімальної заробітної плати є одним з головних видів соціальних гарантій, що діють в світі. На сьогодні, серед країн Євросоюзу найвищий рівень мінімальної заробітної плати – 1923 євро на місяць встановлено у Люксембурзі. Ще шість країн ЄС середньомісячну мінімальну зарплату в межах 1,5 тис. євро (Великобританія, Нідерланди, Бельгія, Німеччина, Ірландія, Франція).
Разом з тим, рівень мінімальної зарплати в країнах, які нещодавно приєдналися до ЄС значно нижче: від 418 євро на місяць в Польщі до 194 євро в Болгарії.
Україна за рівнем мінімальної заробітної плати в рази відстає від найбідніших країн ЄС.
Так, в грудні 2015 року в еквіваленті євро вона становила 57 євро на місяць, а вже в січні 2016 року, за рахунок девальвації гривні, скоротилася до 52 євро.
У наприкінці 2015 року показник мінімальної зарплати в Україні, в перерахунку на євро, знаходився на рівні 2000 року, а в порівнянні з 2005 і 2010 роком вона знизилася на 20% і 32% відповідно.
У Євросоюзі за останні 10 років спостерігалося збільшення розмірів мінімальних заробітних плат, правда в розрізі країн воно було нерівномірним. Найбільшого зростання зазнали мінімальні зарплати в країнах, які стали членами ЄС після 2000 року. Зокрема, в Латвії за період 2005-2015 років мінімальна зарплата потроїлася. У Литві, Словаччині, Естонії, Болгарії, Румунії цей показник виріс більш ніж удвічі.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас