Без царя в голові: НБУ п'ятий місяць працює без Ради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без царя в голові: НБУ п'ятий місяць працює без Ради

Казна та Політика
490
Минулого тижня ЗМІ розтиражували рейтинг очільників фінансових регуляторів світу. У ньому голова Національного банку України Валерія Гонтарева отримала лише задовільну оцінку − С. У тому числі претензії до регулятора пов’язані з гальмуванням системи управління, хоча вплив на неї здійснює не тільки правління на чолі з головою, а й інші органи влади. І вже кілька місяців банківський регулятор працює без Ради.
Від Ради Національного банку залежить прийняття цілого ряду стратегічних для країни рішень. «Якнайшвидше формування Ради НБУ − це питання виняткової важливості», − зазначає у розмові з Forbes і екс-член ради НБУ Роман Шпек. Чим же така важлива для України Рада Національного банку?
Країні дуже потрібна Рада
Відповідно до законодавства, Рада затверджує прийняття основних напрямів грошово-кредитної політики в країні. Такий документ на поточний 2016 рік прийнято не було.
«У нинішніх умовах від Ради НБУ залежить багато речей, пов’язаних із визначенням стратегії НБУ, комунікаційні функції і так далі, − перераховує голова Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. − Грошово-кредитна політика фактично забезпечує функціонування кровоносної системи української економіки. Все, що у нас відбувається в економіці, пов’язане з грошима, тому управління грошовою масою є однією з найважливіших функцій держави».
Бураковський нагадує, що на грошово-кредитній політиці вибудовується стратегія як бізнесу, так і всієї держави. Від неї залежить діяльність банків, планування активності підприємців і домогосподарств.
«Підприємства та громадяни дивляться на валютну політику НБУ і, виходячи з цих спостережень, планують свою економічну активність», − пояснює Бураковський. Так, невизначеність із кредитно-грошовою політикою призводить до низького рівня ліквідності в банках.
Банкіри розповідають Forbes, що підприємства при надходженні коштів на рахунки намагаються оперативно їх вилучити, оскільки побоюються і банкрутства банків, і девальваційних сюрпризів від НБУ. По ідеї, заспокоїти бізнес і населення можна було б, розкривши плани з кредитно-грошової політики і дотримуючись їх протягом певного періоду. Однак затвердити ці плани має Рада НБУ, а це неможливо через її відсутність.
Стильне управління
Повноваження старої Ради НБУ завершилися 10 вересня 2015 року. Новий склад ради так і не сформовано.
Згідно з чинним законодавством, він формується з подачі кандидатів від Верховної Ради і президента України. Президент і парламент затверджують по чотири кандидатури. Також до Ради входить голова НБУ.
У парламентський комітет з фінансів подати кандидатури претендентів на входження до Ради НБУ могли всі охочі.
У листопаді 2015 року парламентський комітет затвердив до Ради НБУ колишню голову монетарного департаменту регулятора Олену Щербакову, екс-заступника голови НБУ Віру Ричаківську, професора Пітсбургського університету Тимофія Милованова і колишнього народного депутата, банкіра Станіслава Аржевітіна.
Ще чотирьох кандидатів призначають з подачі президента. І якраз із кандидатами від Петра Порошенка все не так просто. У нову раду АП рекомендувала президента Центру економічного розвитку Олександра Пасхавера і голову правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського.
Обидва кандидати керують науковими установами, тоді як новий закон не дозволяє членам Ради НБУ обіймати подібні посади, отже, кандидати повинні спочатку звільнитися з поточних місць роботи. Ні Пасхавер, ні Бураковський − за інформацією Forbes − на це не згодні.
«Моя кандидатура до Ради НБУ справді звучала. Але формально я не маю права бути в цій Раді, бо очолюю приватну структуру. Такий закон, а відмовлятися від своєї посади я не збираюся», − пояснив Forbes свою позицію радник президента України Олександр Пасхавер. Він зазначив, що наразі займається не банками, а реформами.
Чому ж було прийнято саме таке законодавство? Серед глав і менеджерів приватних компаній, а також іноземців є достатньо кандидатів у раду. У тому числі опитані Forbes експерти вважають, що гідними членами ради Національного банку України в нинішній час могли б бути екс-власник Укргазбанку Василь Горбаль, керівник аналітичного підрозділу компанії ICU Олександр Вальчишен, професор Imperial College Business School Андрій Кириленко.
І Вальчишен, і Кириленко проявляють себе як активні радники з фінансової і банківської політики на різних рівнях прийняття рішень у країні останні два роки, і цілком логічно могли б отримати офіційний статус експертів, що впливають на прийняття рішень в країні і банківському регуляторі − розділивши до того ж і відповідальність членів Ради. Також на посаду в Раді НБУ претендував президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
Час не чекає
Банкір Станіслав Аржевітін нагадує: всі терміни з формування органу вже зірвано. «Допускаю, що ВР розглядатиме питання Ради НБУ разом зі списками членів рад державних Ощадбанку та Укрексімбанку, щодо яких також питання поки що відкрите. Але буде нормально, якщо парламент стане голосувати за три ради пакетом», − вважає Аржевітін.
Які проблеми сформувала відсутність Ради НБУ? Так, у країні немає прийнятої грошово-кредитної політики, яку затверджує саме рада. Причому тепер мова повинна йти не тільки про річну стратегію, але і про стратегію розвитку монетарної політики до 2020 року.
«До 2020 року стратегію з інфляційним таргетуванням потрібно обговорювати, тому що це − найважливіший інструмент для країни», − наголошує Станіслав Аржевітін.
Також Рада НБУ має затверджувати призначення заступників голови центробанку. За даними Forbes, через відсутність Ради в Національному банку не можуть сформувати повноцінну команду після звільнення першого заступника голови регулятора Олександра Писарука.
Нагадаємо, взимку 2014 року вже виникали проблеми з роботою Ради НБУ, коли вона не могла зібратися через відсутність кворуму. «Рада НБУ затверджує кошторис центробанку, бере участь у підготовці бюджету і так далі. Відсутність Ради НБУ може свідчити про те, що стиль управління центробанком залишається таким же, як кілька років тому, коли Рада НБУ майже не збиралася», − резюмує екс-член Ради НБУ Василь Горбаль.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас