Три місяці на порятунок: куди рухається курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три місяці на порятунок: куди рухається курс гривні

Валюта
3702
На валютному ринку з початку року неспокійно, і гривня поступово втрачає свої позиції. Падіння української валюти посилилося перед новорічними святами, і до сьогоднішнього дня готівковий курс гривні знизився майже на 5%. Безготівкова гривня по відношенню до долара веде себе ще більш нестабільно, і на міжбанку ослаблення досягло 6%. РБК-Україна розбиралося, яким буде самопочуття гривні в найближчій перспективі.
Сила тяжіння
Падіння гривні посилився з 28 грудня 2015 року, і до сьогоднішнього дня національна валюта знецінилася на 5%. Зокрема, станом на 18 січня, готівковий курс становить 26,6 гривень/долар.
У Нацбанку запевняють, що підстав для девальвації гривні немає і тимчасові коливання. Вони обумовлені накопичилася попитом на валюту під час свят, і нерівномірним її надходженням у країну.
При цьому голова Нацбанку Валерія Гонтарєва вважає, що закладений у бюджеті курс на рівні 24,1 гривень/долар цілком досяжний. У той же час глава НБУ визнає, що гривня, як і раніше знаходиться в зоні ризику із-за подальшого зниження цін на сталь і зернові, підвищення ключових ставок Федеральною резервною системою США.
Крім того, на гривню впливає невизначена ситуація з виділенням Україні чергового траншу з боку міжнародних кредиторів, частина якої йде на поповнення золотовалютних резервів і підтримку курсу.
Експерти і аналітики оптимізм Нацбанку особливо не поділяють. “Приплив валюти в країну виснажується і загрожує в перспективі зменшиться. Населення стримується від продажу валюти. НБУ посилює регулювання небанківських обмінних пунктів, а імпортери, обмежені можливості покупки валюти на міжбанку, намагаються придбати на чорному і сірому ринках, підігріваючи попит”, – пояснив РБК-Україна провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.
Експерт також зазначив, що на падіння нацвалюти впливає декілька факторів, таких як необхідність покупки енергоресурсів протягом опалювального сезону, політичні ризики та ризики співпраці з МВФ.
Додатковий тиск на курс чинить також зайва гривнева ліквідність, яка накопичилася за рахунок виплат вкладникам збанкрутілих банків, так і за рахунок закриття відкладених витрат державного бюджету на кінець року.
Наприклад, в кінці грудня минулого року почалися виплати вкладникам банку “Фінанси і Кредит” на загальну суму 6,5 млрд гривень, з яких 2,5 млрд гривень вже погашені.
“До того ж очікуване зростання інфляції, особливо в зв’язку з програмою послідовного збільшення тарифів на енергоресурси та комунальні послуги, також посилить девальваційні очікування”, – припускає старший аналітик компанії Empire State Capital Partners Тантелі Ратувухері.
Під тиском
Далеко не самі позитивні новини йдуть із зовнішніх ринків. За різними оцінками, наростання кризових тенденцій в економіці Китаю, якій пророкують уповільнення темпів зростання, може призвести до скорочення попиту на українську продукцію, а отже, вплине на падінні валютної виручки.
Ще більш відчутний негативний ефект дадуть взаємні зовнішньоторговельні обмеження України і Російської Федерації. Звичайно, великі надії на розширення торгівлі з Європою, але це процес нешвидкий і в 2016 році зближення навряд чи проявить себе в повній мірі.
Не в останню чергу тисне на гривню надмірний розмір державного боргу (його обсяг вже досяг майже 90% ВВП).
Причому, незважаючи на реструктуризацію зобов’язань, погашення зовнішніх боргів в 2016 році все одно будуть. А припливу капіталу немає – за підсумками 11 місяців 2015 року негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 3,2 млрд доларів, від’ємне сальдо прямих інвестицій – 2,3 млрд доларів, а баланс фінансового рахунку за цей же період склав 728 млн. доларів зі знаком “мінус”.
“Так що гривня й далі втрачатиме свої позиції з урахуванням того, що реформи у нас затягуються (мільйонні відкати дають відстрочку реформ місяць за місяцем), інвестори не приходять, а купувати крім імпортного особливо нічого”, – вважає виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.
Усвідомлюють ступінь всіх ризиків і в Нацбанку. І ще на початку грудня минулого року регулятор повідомив про збереження ключових валютних обмежень: обов’язковий продаж 75% валютної виручки та продаж надходжень, які повертаються з ініціативи іноземного банку, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті за договорами з нерезидентами, посилення вимог до фінансового моніторингу операцій з валютою
Крім того, НБУ все частіше вдається до практики проведення валютних аукціонів, покриваючи дефіцит. Наприклад, за словами заступника голови НБУ Олега Чурия, з середини грудня до середини січня минуло чотири аукціону, де було продано понад 65 млн доларів. Також буквально днями Нацбанк знизив офіційний курс з 23,66 грн до 24,19 грн за долар.
Втім, панікувати поки що рано. Протягом перших двох місяців року, коли ділова активність традиційно слабка, тиск на гривню істотно не посилиться. А за цей час, не виключено, що влада зможе знайти спільні точки дотику з МВФ.
І, хоча офіційний представник Фонду Джеррі Райс заявив, що точної дати щодо надання Україні чергового траншу поки немає, у Кабміні розраховують отримати гроші вже до весни.
Принаймні, президент Петро Порошенко має намір провести переговори з представниками МВФ найближчим часом. А разом з фінансуванням Світового Банку, США та інших кредиторів, це буде сума близько 5 млрд доларів.
“Саме розширена програма фінансування МВФ, яка виконується при сильній підтримці міжнародних фінансових організацій і західних урядів, будуть грати центральну роль у стабілізації національної валюти”, – вважає Тантелі Ратувухері.
Павло Харламов
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас