Секрет ціни бензину: Експерт розповів, чому не дешевшає пальне в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секрет ціни бензину: Експерт розповів, чому не дешевшає пальне в Україні

Особисті фінанси
7748
Без виробництва бензину і солярки в Україні дивитися з надією на падіння котирувань нафти не варто.
Про це розповів екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
“У нас прем’єр каже, що надмірно високі ціни на бензин. Міністр домовляється з трейдерами про зниження ціни на 50 копійок. Що це таке? Це не ринок, а невідомо що”, – підкреслив Соколовський.
“Ключ до розгадки стабільності цін на бензин в Україні – відсутність своєї нафтопереробки. Якщо немає нафтопереробки, не буде і дешевого бензину”, – запевнив Сколовський.
Експерт додав: “Якби у нас був сучасний нафтопереробний завод, було б чітко видно вартість: скільки коштує переробити тонну або барель нафти в бензин або солярку. Зараз ми оплачуємо чужий нафтопродукт і чужі робочі місця (російські та білоруські. – Ред.). Тому держава не може впливати ні на вартість, ні на якість “, – пояснив Соколовський.
На питання про наявність ще радянських заводів в Україні, Соколовський відповів, що вони вже давно застаріли. “У нас є шість великих радянських нафтопереробних заводів. Їх модернізацією треба було займатися 10-15 років тому, як це зробив Олександр Лукашенко в Білорусі. Зараз вартість модернізації вже порівнянна з вартістю будівництва сучасного нафто-хімічного комплексу. Але під модернізацію ніхто не дасть кредит , а під сучасний завод дадуть міжнародні структури “, – запевнив експерт.
“Ми всі завозимо: бензин, солярку і масла. Це і відповідь на питання, чому у нас не дешевшає паливо при здешевленні нафти. Немає своєї переробки, значить, до ціни нафти додається завищена вартість переробки”, – резюмував Соколовський.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас