Українські пенсійні фонди незабаром можуть зіткнутися з дефіцитом інструментарію для інвестування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські пенсійні фонди незабаром можуть зіткнутися з дефіцитом інструментарію для інвестування

Фондовий ринок
565
Українські недержавні пенсійні, інвестиційні та страхові фонди незабаром можуть зіткнутися з дефіцитом інструментарію для інвестування після приведення українськими фондовими майданчиками біржових реєстрів у відповідність з новими лістингових вимогами.
Як повідомили в прес-службі ПФТС, згідно з оновленим положенню про функціонування фондових бірж, фондовий майданчик зобов’язаний прийняти рішення про делістинг цінних паперів, які не відповідають новим вимогам, протягом трьох торгових днів з моменту виявлення такої невідповідності.
ПФТС 11 січня вже прийняла рішення про делістинг 52 цінних паперів. У результаті в біржовому реєстрі, крім державних облігацій, залишилися тільки 33 цінні папери.
Фондовий майданчик “Українська біржа” (УБ) 14 січня виключив з біржового реєстру акції “Азовсталі”, Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча, Північного гірничо-збагачувального комбінату і “Укртелекому”, а також перевів акції “Мотор Січі” у другій з першого рівня лістингу.
Крім того, найближчим часом котирувальна комісія УБ проведе засідання за іншими цінними паперами.
“За деякими акціям ми ще очікуємо інформацію від емітентів”, – повідомили агентству в прес-службі УБ.
У той же час фондові майданчики запевняють, що делістинг цінних паперів не вплине на біржові індекси, оскільки в оновленому положенні не встановлені вимоги входження індексних акцій до лістингу.
На думку генерального директора Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Андрія Рибальченка, настільки радикальне підвищення вимог до лістингу є передчасним кроком, оскільки в існуючих умовах немає альтернативних замінників тих цінних паперів, які досі перебували в лістингу.
За його оцінками, після приведення біржами своєї діяльності у відповідність з новими вимогами у першому рівні лістингу залишаться тільки державні цінні папери, у другому – незначна кількість цінних паперів.
“Поки складно припустити, як ринок буде пристосовуватися до нових вимог. Ситуація стане більш зрозумілою за результатами” чистки “на біржах. Але вже зараз можна сказати: безумовно, це значно звузить український фондовий ринок і важче всіх буде пристосуватися недержавним пенсійним фондам, для яких законодавчо закріплено обов’язок формувати портфель з лістингових цінних паперів “, – сказав він.
Один з учасників ринку, який побажав залишитися неназваним, повідомив агентству, що найбільш уразливими до нових вимог є корпоративні облігації.
“Для них встановлено мінімальний обсяг випуску в 100 млн грн, який автоматично відсікає частину якісних цінних паперів, як, наприклад, всі випуски” Укразалізниці “, – пояснив співрозмовник.
Крім цього, надмірно високими, на його думку, є вимоги до акцій, зокрема, щодо необхідності наявності корпоративного секретаря, якого немає у більшості емітентів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас