Споживчі настрої українців в грудні покращилися (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі настрої українців в грудні покращилися (дослідження)

Особисті фінанси
1300
Індекс споживчих настроїв (ІСН) українців в грудні склав 53,1, що на 3,1 пункту вище листопадового показника.
Про це свідчать дані щомісячного дослідження споживчих настроїв в Україні, повідомляє прес-служба компанії GfK Ukraine.
Як наголошується, суттєвих змін зазнали індекси очікувань щодо особистого матеріального становища і відносно девальвації.
Індекс поточного становища (ІПС) збільшився на 5,1 пункту до значення 48,4. Складові цього індексу змінилися наступним чином:
- Індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 36,8, що на 3,9 п. вище, ніж у листопаді;
- Індекс доцільності робити великі покупки (х5) зріс на 6,4 п. і встановився на позначці 60.
Індекс економічних очікувань (ІЕО) зріс на 1,8 п., склавши в грудні 56,3. Складові цього індексу змінилися наступним чином:
- Індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) зріс на 6,2 п. і дорівнює 53,6;
- Індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року (х3) змінився несуттєво, становить 43,6, що на 0,7 п. вище, ніж у листопаді;
- Індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих п’яти років (х4) зменшився щодо листопадового показника на 1,7 п. І дорівнює 71,8.
При цьому дещо зменшилися в грудні очікування українців щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття зменшився на 3,7 п., встановившись на позначці 144,1. Індекс інфляційних очікувань склав 187,2, що на 2,2 п. Нижче, ніж у листопаді.
Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців покращилися: індекс девальваційних очікувань зменшився на 9,4 п. ─ до значення 150,3.
“На тлі відсутності негативних новин і поступової макроекономічної стабілізації відбулося зменшення песимістичних настроїв щодо особистого стану в грудні, що призвело до зростання споживчих настроїв в цілому. В результаті ІСН досяг рівня кінця 2014 року”, – заявили аналітики GfK Ukraine.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас