Власник "Наша Ряба" і агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" скаржиться, що ЗВТ з Європою - це обман України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власник "Наша Ряба" і агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт" скаржиться, що ЗВТ з Європою - це обман України

Казна та Політика
21783
Власник “Наша Ряба” і агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт”, мільярдер Юрій Косюк скаржиться, що зона вільної торгівлі, яку дуже сильно пропагують сьогодні, це обман України.
Про це він заявив в інтерв’ю “Голосу Америки”.
“Ніякого відкриття ринків не відбулося. Знаєте, в колесах такий механізм, називається ніпель. В одну сторону пропускає, в інший бік – ні. Така приблизно ситуація зараз у нас з європейськими ринками. Європа говорить про ЗВТ з Україною, і одночасно підписано купу винятків і обмежень для експорту українських товарів. Тому це така зона вільної торгівлі тільки в одну сторону, тільки в бік України”, – заявив Косюк.
Крім того, Косюк стверджує, що зі вступом ЗВТ нічого не змінилося.
“Нічого. Я думаю, що ми обмануті. Для експорту продовольчих товарів з України встановлені катастрофічно великі обмеження або квотування. Щоб ви розуміли: Україна виробляє 1,2 млн тонн курячого м’яса на рік. При цьому Європа дала Україні безмитну квоту – 16 000 тонн . Ну, плюс до того ж можна ввезти без мита 20000 тонн цілої замороженої курки (яка абсолютно нікому не потрібна). На все, що понад цю квоту – мито більше 1000 євро за тонну “, – зазначив мільярдер.
Відповідаючи на питання, чому розмір квот для України мізерний, Косюк зазначив, що в першу чергу Європа захищає свій ринок.
“Європа захищає свій ринок! Вони чітко захистили власні інтереси, а Україна програла. Тому я вважаю, що і зона вільної торгівлі, яку дуже сильно пропагують сьогодні, це обман України”, – підсумував Косюк.
Нагадаємо, угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом 1 січня 2016 набула чинності.
За даними Державної служби статистики, обсяг експорту товарів з України в країни ЄС у січні-жовтні 2015 року становитимуть $10,472 , або 33,4% від загального обсягу експорту, і зменшився порівняно з відповідним періодом 2014 року на 28,4%.
Імпорт товарів з країн ЄС склав $12,547, або 40,5% від загального обсягу, і зменшився порівняно з 10-ма місяцями 2014 року на 27,9%.
За матеріалами:
Голос Америки
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас