Україні варто було б стати базою на шляху просування товарів Китаю в ЄС, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні варто було б стати базою на шляху просування товарів Китаю в ЄС, - експерт

Казна та Політика
357
Днями з Іллічівська за новим напрямком так званого Шовкового шляху з України до Китаю відправився перший тестовий поїзд. Весь шлях, за даними Мінінфраструктури, займе 11-12 діб – маршрут буде проходити через Грузію, Азербайджан і Казахстан.
За словами міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, вже через 2-3 тижні відомство перейде до робочого режиму шляху. При цьому тестовий рейс відправлений спеціально для відпрацювання маршруту: його мета – налагодити спільну роботу операторів поїзда в кожній з країн. У майбутньому вантажі будуть направлятися в найбільші промислові центри КНР – Чженжоу, Чунцин, Лянюнгунь та інші. Перспективою, за словами Пивоварського, вже зацікавилися вітчизняні виробники картону, каменю, керамічної плитки, гумових технічних виробів, металоконструкцій, меблів, продуктів і сільгосппродукції.
На думку виконавчого директора Центру соцекономдосліджень “CASE Україна” Дмитра Боярчука, для українських постачальників новий шлях затратніший, через що наші товари, що поставляються в Азію, стануть дорожче (новий шлях довший старого через РФ на 4-5 доби. – Авт.): “Новий шлях може відбитися на прибутку або дуже сильно знизить рентабельність”.
У свою чергу виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко розповів нам, що Україна може заробити на “Шовковому шляху” і як транспортер, і представляючи наші товари на китайському ринку. Але, за його словами, наша задача – стати новою базою на шляху просування товарів Китаю в ЄС: “Це означає – дати відкрити свої підприємства Китаю на території України. Для цього потрібно поліпшити якість ведення бізнесу в нашій країні. Тоді виграш може стати колосальним. Чверть китайського експорту йде в ЄС – це близько $ 500-800 млрд. Уявіть, навіть якщо ми зможемо поглинути на Україну 1%, це плюс $ 5-8 млрд до нашого ВВП “.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас