«Газпром» розірвав контракт з Туркменією: Вимагає зниження ціни, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Газпром» розірвав контракт з Туркменією: Вимагає зниження ціни, - ЗМІ

Енергетика
2568
«Газпром» не тільки зупинив закупівлі газу у Туркменії з початку січня, але і розірвав контракт на його закупівлю, підписаний у 2003 році. Про це повідомив держконцерн «Туркменгаз».
«Газпром» офіційно повідомив про дострокове припинення в односторонньому порядку контракту купівлі-продажу газу з 1 січня 2016 року », – йдеться в заяві компанії.
Співрозмовники «Комерсант» в «Газпромі» підтвердили, що контракт дійсно розірваний, офіційних коментарів російська монополія не надала.
Довгостроковий контракт з Туркменією на закупівлю газу діяв до 2028 року, востаннє він істотно змінювався в 2009 році. Тоді на тлі різкого падіння нафтових цін і попиту на російський газ в Європі «Газпром» запропонував переглянути обсяги і ціну закуповуваного газу. Після того як туркменська сторона не погодилася, на газопроводі Середня Азія – Центр сталася аварія (з погляду контракту розглядається як форс-мажор), через яку закупівлі зупинилися майже на дев’ять місяців. Вони поновилися лише з 2010 року, після того як Туркменія погодилася на зниження обсягу продажів газу майже в чотири рази, до 10 млрд кубометрів, і на перегляд формули ціни.
Цього разу «Газпром» діє ще більш жорстко. Це перший випадок розриву довгострокової угоди в новітній історії компанії.
За словами співрозмовників «Ъ», «Газпром» готовий повернутися до закупівель туркменського газу, якщо країна погодиться на зниження ціни.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас