Заступник голови НБУ: "Якщо ви хочете, щоб курс коштував 30 UAH/USD і всі цього хочуть, він дійсно буде це коштувати" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник голови НБУ: "Якщо ви хочете, щоб курс коштував 30 UAH/USD і всі цього хочуть, він дійсно буде це коштувати"

Валюта
16193
“Курс як такий, він відображає фундаментальні показники, такі як платіжний баланс і так далі. З одною тільки проблемою, що якщо ви хочете, щоб курс коштував 30 UAH/USD і всі цього хочуть, він дійсно буде це коштувати. Це очікування, що може саме здійснитися, і тут вже особливо в короткостроковому періоді, тобто сьогодні – завтра і через місяць ось ці фундаментальні показники економічного балансу не грають такої великої ролі”, – сказав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
Він вважає, що у волатильності курсу, яка спостерігалася в 2015 році немає нічого страшного.
“Минулого року ми не раз бачили епізоди, коли у нас відбувалася спочатку девальвація курсу, причому досить значна, причому відбувався відрив офіційного міжбанківського ринку від готівкового ринку. Ось в липні я пам’ятаю, ми це спостерігали, коли були великі проблеми з Грецією і коли всі очікували дефолту в Україні. Ось тоді навіть на міжбанку ситуація була більш менш-стабільна з точки зору експорту-імпорту і курс коливався на рівні 21,50 приблизно, а готівковий ринок він почав відриватися вгору з курсу 22,5-23 і досягав до 25. Потім якщо ми далі дивимося наш міжбанківський ринок, він був 22, він десь був 23 на якомусь етапі, і він у листопаді навіть 24,2 досягав, а потім знову впав до 23. Насправді як у такій волатильності немає нічого страшного “, – зазначив представник НБУ.
Поточне зниження курсу, яке почалося в 2016 році, Сологуб пояснив формуванням надлишкового попиту на валюту в результаті великої кількості свят у світі.
Нагадаємо, з середини грудня, Національний банк провів п’ять аукціонів з купівлі валюти, під час яких придбав 98,9 млн доларів і чотири аукціони з продажу іноземної валюти, при яких продав валюту на суму 65,5 млн доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас