Непристойно велика угода: Укрсоцбанк вже інший — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непристойно велика угода: Укрсоцбанк вже інший

Кредит&Депозит
2934
За всю історію українського банківського ринку не бувало таких гучних новин про великі банківські продажі. Італійська група UniCredit оголосила про підписання зобов’язальної угоди про передачу Укрсоцбанку Альфа-Групп.
Здійснилося
Акції української “дочки” відтепер будуть замінені на 9,9% акцій холдингу ABHH (приватна холдингова компанія, зареєстрована в Люксембурзі, яка інвестує в банківську діяльність у декількох країнах СНД, – ред.). В обмін на додатково випущені 9,9% акцій ABHH, група UniCredit зможе призначити одного члена правління ABHH і мати звичні для такої угоди права захисту, що включають можливість оголошення IPO холдингу і продажу своєї частки акцій через 5 років після закриття угоди.
Таким чином, група UniCredit планує уступити пряме володіння Укрсоцбанком, стати акціонером диверсифікованої банківської групи в СНД. Група співпрацюватиме з ABH Holdings SA (хоча багато експертів раніше робили ставки на те, що Альфа Груп погодиться віддати частку в ABH Finance), щоб і надалі підтримувати своїх українських клієнтів. У результаті планованої оборудки, за узгодженням з боку регулюючих органів, група UniCredit знижує бізнес-ризики в Україні і оптимізує процес майбутнього розподілу капіталу.
“Не секрет, що Укрсоцбанк досить тривалий час був активом на продаж. На поточний момент тривалі переговори завершилися підписанням угоди між двома банківськими групами про обмін активами. Поки фінальна крапка в угоді не поставлена Альфа Банк і Укрсоцбанк будуть функціонувати як дві окремі юрособи, надшвидкого процесу злиття ми не очікуємо. З одного боку, це завершення певного етапу життя банку, але з іншого – це можливість вийти на новий якісний рівень, “перезапуститися” і почати новий етап свого розвитку “, – відзначає голова правління Тамара Савощенко.
Такого роду угоди – це нормальний ринковий процес, вважає Савощенко, коли два сильні гравці обмінюються активами. На її думку, в результаті виграють усі: клієнти, які отримують банк, що сполучає в собі найсильніші сторони обох учасників угоди, та й самі учасники – адже кожен отримує те, чого йому не вистачало для подальшого розвитку.
Справа часу
Італійці вже давно мали намір продати Укрсоцбанк. Протягом п’яти років переговори про продаж акцій банку не мали успіху. І тільки в 2015-му покупець-таки знайшовся.
Ще в 2008 група UniCredit віддала понад 2 млрд доларів за Укрсоцбанку, і тоді ж справи в італійської групи не пішли в гору. Можливо, що група UniCredit трохи прорахувалася з покупкою, адже після всесвітньої кризи робота банку так і не змогла повернуться в нормальне русло. Від того безгрошова угода стала для всіх вигідним моментом.
“У нашому випадку угода дозволить отримати синергію досвіду найбільшого європейського банку (адже в результаті угоди UniCredit стає міноритарним акціонером холдингової компанії Альфи, ABH Holdings SA) і бізнес-практиками Альфи, які успішно працюють на українському ринку”, – розповіла Тамара Савощенко.
В Альфа-Банк відзначають, що група UniCredit має великий досвід роботи в 17 країнах Європи та технологічні ноу-хау для забезпечення розвитку ABHH на міжнародних ринках. Ця угода дозволить ABHH створити провідного гравця в роздрібному та корпоративному банкінгу, що має потужну платформу для росту і розвитку. І після входження UniCredit в капітал АВНН можна говорити про активний інтерес з боку інвесторів.
“Група UniCredit планує уступити пряме володіння Укрсоцбанком, а натомість стати акціонером диверсифікованої банківської групи в СНД. Група співпрацюватиме з ABH Holdings SA, щоб і надалі підтримувати своїх українських клієнтів. Операцію планується завершити протягом 2016 року, після чого акціонери ABH Holdings SA (ABHH) визначаться зі стратегічним розвитком Укрсоцбанку в рамках банківської групи. Поки подальші кроки в угоді – це отримання необхідних юридичних узгоджень. У наших акціонерів є можливість і бажання розвивати свій бізнес тут, вони вірять в Україну. Тому було рішення збільшувати частку ринку саме зараз. В акціонерів також є амбітні плани з розвитку банківського бізнесу в Європі, і партнерство з UniCredit – крок до їх реалізації “, – зазначає прес-служба Альфа-Банк.
Прес-служба UniCredit відзначає, що в результаті підписання угоди і передачі українського активу у звітності групи UniCredit за 4 квартал 2015 відображено одноразову статтю в розмірі 200 млн євро. Після закриття транзакції дані про сукупні валютних ефекти, які на сьогодні становлять 652 млн євро, будуть опубліковані у фінансовому звіті групи. Останнє ніяк не вплине на розмір регулятивного капіталу групи UniCredit. А перевага закриття угоди – скорочення ризикових активів, що істотно збалансує показник CET 1 групи UniCredit.
Простіше кажучи – кожна зі сторін отримає свої вигоди.
Що ж скаже НБУ
Угоди угодами, але остаточне рішення прийме Національний банк, групам потрібно буде дочекатися дозволу від НБУ. Може трапиться, що Нацбанк буде висувати свої умови по угоді? Експерти близькі до Finance.UA зазначали, що, швидше за все, так і буде. Але регулятор поки що не коментує дане питання. Єдине, що вдалося дізнатися – так це те, що на даний момент документи на придбання Укрсоцбанк в Національний банк не надходили.
UniCredit працює в звичайному режимі
Сьогодні, як і колись, UniCredit Bank працює в звичайному режимі. Абсолютно очевидно і зрозуміло, що у клієнтів є певна невпевненість, але пов’язана вона, насамперед, з острахом змін – це нормально для будь-якої людини.
“Зміни – це завжди непросто, але ми любимо складності, тому що тільки вони дозволяють виявити всі сильні сторони, розвиватися і виходити на новий рівень”, – резюмувала глава правління UniCredit Bank Тамара Савощенко.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас