Управління українськими титановими активами глава МЕРТ делегує експатам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Управління українськими титановими активами глава МЕРТ делегує експатам

Казна та Політика
468
Міністерство економічного розвитку й торгівлі (МЕРТ) повідомило про знайдені на ДП «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) порушення унаслідок проведеної перевірки. Остаточні висновки ще має зробити Держфінінспекція. Але як стало відомо Forbes, глава МЕРТ Айварас Абромавічус вже відправив до Кабміну подання про відставку глави ОГХК Руслана Журила.
Попередньо винен
Там само йдеться про те, що фінальний акт ревізії з’явиться в січні або на початку лютого 2016 року. Але в міністерстві вирішили не чекати результатів перевірки, і з огляду на «ознаки суттєвих порушень у діяльності компанії», виявлені під час перевірки фахівцями МЕРТ, звернулися до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Національного антикорупційного бюро для детального вивчення виявлених фактів самим МЕРТ.
Як воювали
Тоді ж у ОГХК звинуватили Абромавічуса у тиску на компанію. Мовляв, він змушував ОГХК перерахувати на потреби іншого державного підприємства – «Укрбурштин» – 12 млн гривень для покращення його кепського фінансового становища. Керує цим підприємством людина з оточення міністра. Конфлікт вщух, але ненадовго.
Як розповів Forbes Руслан Журило, у листопаді 2015-го його запросив до себе Абромавічус, і запропонував добровільно піти з посади, поступившись компанією лояльним до нього менеджерам. «Про це мені сказав особисто міністр у присутності його помічників. Це найбільш цинічне, що я будь-коли чув у своєму житті – просто піди, або ми тебе «підемо» жорстко. На моє запитання, а де ж ви були, коли ми ці підприємства повертали державі, він відповів: нічого особистого, це політика», – повідомив Журило. І не пішов.
Як перевіряли
«Нам влаштували справжню перевірку, з виїздами на філії, опитуванням людей на місцях і перевіркою всієї первинної документації, зустрічними перевірками з усіма контрагентами. Нам приховувати нічого, тому ми повністю йдемо назустріч і вітаємо таку старанність підходу», – підкреслює Гладушко.
В іншому форматі, за його словами, провів перевірку МЕРТ. Перевіряли компанію всього дві особи. Їм вистачило чотирьох днів, щоб провести ревізію діяльності ОГХК за весь 2015 рік. За час перевірки у співробітників компанії не зажадали жодного пояснення до переглянутих контрактів і договорів. У ДП стверджують, що це є грубим порушенням процедури перевірки.
МЕРТ, наприклад, не зажадало пояснення цін на реалізацію готової продукції. Натомість міністерство зробило свої висновки, пославшись на середні ціни на ринку Китаю, Австралії, Шрі-Ланки, однак без урахування логістичної складової – вартості транспортування товару. Крім того, у контрактах ОГХК вказано різні умови постачання, різні країни збуту й різну якість продукції, що впливає на кінцеву ціну відвантаження.
В ОГХК звинувачують МЕРТ в упередженому ставленні. Як один із аргументів на користь такої версії там називають також систематичну відмову Абромавічуса переглядати розмір заробітної плати Журила – з таким проханням ОГХК почала звертатися до глави МЕРТ із середини минулого року. Ще Мінпромполітики, якому раніше підпорядковувалася ОГХК, встановив її розмір для глави держкомпанії на рівні 1254 гривні 54 копійки. Сьогодні цей оклад є нижчим за рівень мінімальної зарплати в Україні. Водночас Абромавічус активно виступає за підвищення окладів керівникам держпідприємств.
У МЕРТ звинувачення з боку керівництва ОГХК не коментують.
Руслан Журило побоюється, що конфлікт із главою МЕРТ може призвести до зриву контрактів ОГХК. «Всі клієнти у світі дуже стривожені ризиком зриву постачання і погрожують зупинити дію контрактів з ОГХК. Якщо міністру є куди прилаштувати понад 6500 осіб – співробітників ДП, не інвестбанкірів, він може продовжувати розбурхувати ситуацію. Контракти й так дістаються компанії неймовірно складно в поточній непростій ситуації на ринку», – констатує Журило.
Привабливий актив
Власник Group DF Дмитро Фірташ, який орендував до вересня 2014 року Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК, котрі ввійшли потім до складу ОГХК, прогнозував їхню зупинку ще до завершення 2015-го: «Я гадаю, що за пару місяців, максимум до кінця року, вони (ОГХК) мають стати». Але ці прогнози не збулися.
Грузинський слід у титановій галузі
Послужний список Каландадзе включає досвід гірничого видобутку GeoProMining LLC. У цій компанії ставленик глави МЕРТ обіймав посаду першого віце-президента з вересня 2010-го до грудня 2011 року. З вересня 2007-го до вересня 2010 року Каландадзе очолював гірничодобувну й металургійну компанію GPM Gold LLC. Вона займалася розвитком Агаракського мідно-молібденового комбінату у Вірменії, а також збиралася інвестувати у видобуток золота на Сотському родовищі. Очевидно, саме цей досвід і привабив міністра в Каландадзе. Не виключено, що глава МЕРТ пригледів чергового експата також на посаду глави ОГХК.
Олена Воскресенська
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас