НКЦБФР дозволила "Драгон Капітал" покупку частки в "Українській біржі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКЦБФР дозволила "Драгон Капітал" покупку частки в "Українській біржі"

Фондовий ринок
307
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) на засіданні 12 січня надала ТОВ “Драгон Капітал” дозвіл на купівлю істотної участі в ПАТ “Українська біржа” (УБ, Київ).
Як йдеться в повідомленні НКЦПФР, подібний дозвіл також отримали глава інвесткомпанії “Драгон Капітал” Томаш Фіала і компанія “Конебонд Лімітед”.
Крім того, комісія дозволила ТОВ “Драгон Капітал”, “Конебонд Лімітед” і Т.Фіалі придбати істотну участь у профучасників фондового ринку СП ТОВ “Драгон Капітал”.
Як повідомлялося, 27 листопада 2015 року НКЦПФР надала британській компанії Тета Partners Ltd, афілійованій із групою “Універ Капітал” (Київ), дозвіл на придбання опосередкованої істотної участі в “Українській біржі”. У периметр операції, зокрема, входить повний викуп “Українського біржового холдингу”, який володіє 20,64% акцій “Української біржі”. Крім цього, група “Універ Капітал” має намір придбати трохи більше 2% акцій ПАТ “Українська біржа”. Таким чином, всього група буде володіти близько 23% акцій УБ.
Інтерес до покупки акцій УБ проявляла також інвестгрупа “Драгон Капітал”, одна з найбільших на українському ринку, яка діяла спільно з “Універ Капітал” в угоді з викупу частки “Московської Біржі” в “Українській біржі”. Але 17 листопада, в день, коли НКЦПФР позбавила УБ ліцензії на здійснення діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку, “Драгон Капітал” заявила, що припиняє свою участь у придбанні акцій УБ, посилаючись на те, що така угода має неоднозначне сприйняття з боку учасників ринку.
Проте на початку грудня 2015 року “Драгон Капітал” повідомила про намір придбати 19,99% акцій “Української біржі”, хоча раніше інвестгрупа заявляла про припинення участі в цій можливій операції.
Згідно інформації “Драгон Капітал” в системі розкриття інформації НКЦПФР, передбачалося, що покупцем цінних паперів виступає структура групи Dragon Capital SRO Всього вона мала намір придбати 4,997 тис. акцій ПАТ “Українська біржа”.
Згідно з даними держреєстру, власником СП ТОВ “Драгон Капітал” виступає компанія “Драгон Капітал Холдинг Лімітед”, а кінцевий бенефіціар відсутній.
Чистий дохід СП ТОВ “Драгон Капітал” в 2014 році скоротився майже в 2,1 рази – до 225, 520 млн грн, а чистий збиток склав 2,380 млн грн проти 3,9 млн грн чистого прибутку роком раніше.
Інформація про детальну структуру інвестгрупи і її консолідовану фінансову звітність відсутня.
УБ заснована 15 травня 2008 року провідними учасниками українського ринку цінних паперів спільно з російською фондовою біржею РТС. Торги вона почала в березні 2009 року і першою запустила ринок заявок, інтернет-трейдинг, ринок РЕПО, розрахунки через центрального контрагента і терміновий ринок.
Біржа за підсумками 2014 року отримала 5273 млн грн чистого прибутку проти 1,592 млн грн чистого збитку роком раніше, тоді як її чистий дохід скоротився в 2,8 рази – до 3,88 млн грн. Інформація за 2015 рік поки відсутня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас