5153
Україну чекає дефіцит гречки, - експерт
— Аграрний ринок
У 2015/16 маркетинговому році українці відчують дефіцит гречки, валовий збір якої скоротиться на 14-17% щодо попереднього сезону. Основними факторами стануть зменшення посівних площ і несприятливі погодні умови. У результаті країна буде змушена імпортувати продукт.
Імпорт гречки давно викликає стійке неприйняття з боку українських виробників.
Комерційний директор підприємства “Сквирський комбінат хлібопродуктів” Ігор Коцел зазначив, що в Україну завозиться все більше російської гречки, що вельми негативно впливає на внутрішній ринок і власне виробництво.
“Потенціал внутрішнього ринку гречки зменшується рік від року. Обвалюються ціни, це б’є по українських виробниках. Треба пам’ятати, що російські підприємства отримують дотації від держави, а наші виробники виживають на ринку самостійно. В умовах, коли дорожчає посівний матеріал, паливо і все інше, українські підприємства також потребують дотацій”, – говорить він.
Всі ці фактори, укупі зі зменшенням посівних площ, грають на руку імпортерам.
Всі ці фактори, укупі зі зменшенням посівних площ, грають на руку імпортерам.
“Ми не бачимо запасу гречки на внутрішньому ринку. У цьому році посіяно на 15% менше, ніж потрібно”, – констатує Коцел.
Щорічне споживання гречки в Україні становить 155-180 тис. т – з тенденцією до зменшення. Основним чинником є зростання вартості продукту в останні роки – при зниженні платоспроможності населення.
Обсяги виробництва також знижуються – у зв’язку з низькою рентабельністю, а також орієнтацією гречки на внутрішній ринок. Зниження купівельної спроможності національної валюти погіршує ситуацію: в даному випадку ціна продукту не так швидко реагує на знецінення гривні, як вартість товарів, орієнтованих на експорт.
У нинішньому маркетинговому році з-за кордону необхідно буде ввезти 30-40 тис. т продукту, а це означає, що імпорт в поточному сезоні може зайняти до чверті внутрішнього ринку, підрахував експерт.
Щорічне споживання гречки в Україні становить 155-180 тис. т – з тенденцією до зменшення. Основним чинником є зростання вартості продукту в останні роки – при зниженні платоспроможності населення.
Обсяги виробництва також знижуються – у зв’язку з низькою рентабельністю, а також орієнтацією гречки на внутрішній ринок. Зниження купівельної спроможності національної валюти погіршує ситуацію: в даному випадку ціна продукту не так швидко реагує на знецінення гривні, як вартість товарів, орієнтованих на експорт.
У нинішньому маркетинговому році з-за кордону необхідно буде ввезти 30-40 тис. т продукту, а це означає, що імпорт в поточному сезоні може зайняти до чверті внутрішнього ринку, підрахував експерт.
За матеріалами:
Поділитися новиною