У Кабміні показали нові ставки і квоти на товари з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кабміні показали нові ставки і квоти на товари з ЄС

Казна та Політика
1921
Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднило нові ставки на товари з Європейського Союзу, які почали діяти з 1 січня 2016 року у зв’язку з набранням чинності Зони вільної торгівлі (ЗВТ) України та ЄС.
Як зазначає відомство, ЄС знизив для України ставки ввізного мита до рівня першого року ЗВТ ще в 2014 році в рамках автономних торгових преференцій, тому функціонування поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ означає початок зниження Україною ввізних мит на товари з ЄС.
МЕРТ також зазначає, що паралельно з режимом вільної торгівлі протягом двох років буде продовжувати діяти пільговий режим GSP, яким Україна користується вже багато років при експорті в країни ЄС.
Проведений міністерством попередній швидкий аналіз свідчить: по 547 тарифним лініях класифікації митного тарифу ЄС в 2016 році буде більш вигідно експортувати в рамках режиму GSP. У 2017 році таких ліній залишиться 424. При цьому для експорту в рамках режиму вільної торгівлі необхідно отримати сертифікат походження товарів форми EUR.1, який з 1 січня 2016 роки видається митними органами України, а для експорту в рамках GSP режиму необхідно отримати сертифікат форми А , який видається торгово-промисловою палатою.
МЕРТ опублікував також перелік товарів за кодами Комбінованої номенклатури (КН) ЄС, ставки ввізного мита на які в 2016 році нижче в рамках режиму GSP; перелік тарифних квот та ставок ввізного мита в рамках квот і понад квоти для України та ЄС.
Як повідомлялося, угода про поглиблену і всеосяжну ЗВТ між Україною та ЄС набула чинності 1 січня 2016 після річної паузи, яку його сторони взяли на прохання Росії для проведення з нею консультацій, у підсумку що завершилися безрезультатно.
МЕРТ зазначав, що набуття чинності ЗВТ не призведе до великого напливу європейських товарів в Україну, оскільки нульові мита вводяться тільки на 70% всіх імпортних товарів.
Для решти товарів діятимуть перехідні періоди або режим обмежень. Ще одна з причин – девальвація гривні, через яку українські товари стали дешевшими і конкурентноздатними в порівнянні з європейськими.
За даними Державної служби статистики, обсяг експорту товарів з України в країни ЄС у січні-жовтні 2015 року становитимуть $10,472 млрд, або 33,4% від загального обсягу експорту, і зменшився порівняно з відповідним періодом 2014 на 28,4%.
Імпорт товарів з країн ЄС склав $12,547 млрд, або 40,5% від загального обсягу, і зменшився порівняно з 10-ма місяцями 2014 року на 27,9%.
В цілому зниження українського експорту товарів за вказаний період склало 31,8% – до $31,34 млрд, імпорту – 32,2%, до $30,96 млрд.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас