Курс долара і іпотека: Що буде з цінами на квартири в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара і іпотека: Що буде з цінами на квартири в Україні

Нерухомість
10247
Ситуація на кризовому ринку нерухомості була непростою в 2015-му, кількість угод упала на 30-50%, відзначають експерти. На думку аналітиків, в 2016-му в цьому сегменті економіки можливі два ключових сценарії – стабілізація або подальше падіння. Який прогноз здійсниться, буде залежати від долара і банків.
Сьогодні в Києві на одного покупця доводиться 50 пропозицій, стверджує аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. “Зараз популярнішою стала вторинка. Люди не хочуть вкладатися в житло, яке побудують через рік-два. Багато воліють купити нерухомість на вторинці, причому з ремонтом, щоб можна було відразу ж в’їхати”, – відзначає Костецький.
Серед покупців як і раніше високим попитом, тобто більше 50% уваги користується економжитло: “Якщо раніше люди орієнтувалися на покупку квартир-студій з великою площею, то зараз, в умовах зростання плати за компослуги, покупці вибирають невеликі одно- і двокімнатні квартири, де приходять адекватні квитанції “.
Експерт уточнює, що купуючи економжитло в Києві, люди орієнтуються на середні $ 850 за кв. м на вторинці і $ 600 за кв. м на первинці: “Ціни цілком реальні, якщо новий будинок, наприклад, знаходиться ще на стадії котловану”. У регіонах розклади аналогічні столичним, кажуть аналітики, хіба що ціни на купівлю житла трохи нижче – наприклад, у Харкові можна знайти економваріант на вторинці за $ 600-700 за квадрат, а в Дніпропетровську – за $ 650-750.
Столичні ріелтори констатують, що восени-2015 угоди трохи пожвавилися. “Це традиційне пожвавлення, адже у вересні в Київ зазвичай приїжджають студенти або переїжджають мешканці регіонів. І якщо в сім’ї є накопичення, то купується невелике житло в спальних районах або передмісті”, – пояснює нам Максим Єрмоленко. За його словами, пожвавився ринок нерухомості ще й тому, що стабільний курс долара заспокоїв і ціни на житло: “За моїми спостереженнями, якщо люди хочуть купити квартиру, вони зазвичай стежать за стрибками цін, які відбуваються слідом за стрибками курсу. Але якщо вартість житла стабільна хоча б три місяці, то клієнти розуміють, що при такому-то курсі ці ціни вже досягли дна, і, значить, настав час купувати квартиру “.
Єрмоленко відзначає, що зараз в Києві можна купити гостинку за $ 18 тис., а двушку в хрущовці – за $35 тис. “Якщо продавцям треба терміново продати житло, то вони готові торгуватися і скидати 3-5% від вартості квартири”, – говорить ріелтор . За прогнозами експертів, квартири в 2016-му продовжать дешевшати, а ринок – лежатиме майже бездиханним, якщо не поліпшиться економічна ситуація і банки не почнуть видавати іпотеку за прийнятними умовами.
Експерти вважають, що в 2016-му все залежатиме від долара. “Ринок пожвавиться на 10-15%, якщо курс буде в коридорі 24-26 грн. Але якщо гривня продовжить падати, ринок повністю заморозиться – люди не хочуть продавати житло за безцінь”, – уточнює Костецький.
А Єрмоленко вважає, що якщо гривня і далі дешевшатиме, то житло в доларовому еквіваленті теж впаде в ціні: “Але це буде зрозуміло тільки в середині весни, коли ми побачимо стабільний чи курс або далі падає”. У сфері іпотеки руху поки не очікується.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас