Чому в 2016 році жити будемо краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому в 2016 році жити будемо краще

Казна та Політика
3423
“2015 був для України ще непоганим роком. Скоро про це дізнаєтеся”. Один з найпопулярніших жартів останніх двох тижнів.
Незважаючи на запевнення економістів, що “дно” падіння Україна намацала в 2015 році, позитивних прогнозів не так вже й багато.
Зростання економіки в наступному році бачать поки тільки в уряді і Національному банку. Нагадаємо, бюджет країни на майбутній рік зверстаний виходячи з прогнозу зростання ВВП на рівні 2%.
У свою чергу, міжнародні фінансові інститути бачать Україну, яка тупцює на місці. Їхні прогнози близько “нуля”.
Тобто рости двозначними темпами найближчим часом ми не збираємося, і очевидно, що в цьому році буде не легше.
Тим не менш, ЕП вирішила провести опитування з життєствердним формулюванням “Чому в 2016 році жити стане краще?”.
Опитували переважно представників бізнесу, а також одного екс-міністра, одну голову Нацбанку, одного голову велиої держкомпанії і одного реформатора.
Що з цього вийшло?
Андрій Пивоварський, міністр інфраструктури України
Чому в наступному році буде жити добре? Дуже складні структурні зміни вже пройдені. Зараз необхідна просто клопітка робота для завершення процесів, які вже запущені.
Найскладніше було завантажувати підприємства. Найскладніше було знаходити гроші, щоб виводити людей на робочу п’ятиденку. Найскладніше було збирати і відкривати дані.
У наступному році – це вже все буде, і можна буде приймати стратегічні рішення на підставі тих даних, які розкрили.
Бізнес вже цього року відчув різницю, а в наступному році ще більше відчує.
Прості користувачі транспорту – залізниці та автомобільної дороги – повинні в наступному році відчути більш якісні зміни. Будуть масово виходити з ремонту пасажирські вагони і це також будуть нові відчуття.
Олександр Ольшанський, керівник холдингу Internet Invest Group
Я на 2016 рік не бачу передумов до відновлення економіки. У кращому випадку ми припинимо падати. Якісь надії я пов’язую з 2017 роком. Якщо ви падаєте, ви зірвалися з пагорба і котитеся вниз, то добре б по дорозі за що-небудь чіплятися, що-небудь робити, а потім уже намагатися знову лізти наверх.
З погляду Української держави я не бачу ніякої продуктивної діяльності в цьому напрямку. Все що відбувається, не веде до стимулювання економіки. На жаль, ось уже два роки нічого не відбувається і часто відбувається зворотне.
Неоголошена війна держави проти бізнесу триває. Вона триває 20 років. Я вважаю, що в Україні 20 років відбувається неоголошена війна проти людей з ініціативою, які щось хочуть зробити.
Зараз же заохочуються лише ті люди, які додаткову вартість не виробляють, щось контролюють, ділять, охороняють. Мені здається, що суть української держави така.
Ми навчилися боротися і виживати. Зрозуміло, що є війна, падіння ВВП і купівельного попиту. Але я думаю, що український бізнес і економіка нікуди не подінуться і до 2017 року навіть у цих умовах почне зростати. Падати буде нікуди, але в 2016 я сумніваюся і поки не бачу передумов.
Валерія Гонтарєва, голова Національного банку
У наступному році однозначно жити буде краще, ніж в році, що минає.
Позначу основні передумови для цього.
По-перше, буде повністю очищений банківський ринок і здійснене його повне перезавантаження. Це означає, що в банківській системі залишаться тільки здорові і прозорі банки, яким населення зможе довіряти.
По-друге, зараз у банків вільна ліквідність перевищує 100 млрд гривень. Якщо буде проведена судова реформа і посилені права кредиторів, банки почнуть цими грошима кредитувати і ми побачимо повільне відновлення економіки.
По-третє, інфляція цього року за нашими прогнозами складе 44%. Цільовий показник на наступний рік – 12%. Це означає, що зростання цін буде йти повільніше і інфляція наступного року набагато менше “з’їсть” доходів населення.
Алекс Ліссітса, президент Українського клубу аграрного бізнесу, генеральний директор “Індустріальної молочної компанії”
У наступному році буде все добре, тому як ми цього не чекаємо. Ми не чекаємо нічого нового і позитивного від влади і це добре, тому, що це дозволить нам сконцентруватись на наших особистих питаннях, які ми останні два роки опускали.
Ми станемо більше думати про власне благополуччя, проявляючи традиційно високий ступінь винахідливості. Досягнувши дна в 2015 році, непомітно почне відновлюватися економіка, а Україна знову несподівано виростить рекордний урожай.
І все буде у нас добре і славненько.
Олег Прохоренко, голова правління ПАТ “Укргазвидобування”
Є ряд позитивних тенденцій, які вже зараз дають ефект, і в наступному році вони будуть більш значущими.
По-перше, за рахунок реформ, які проводяться в області приведення цін на газ до комерційного рівня, “Укргазвидобування” почне отримувати більше ресурсів для інвестування у видобуток власного газу. Також ми плануємо перейти від тактики виживання до тактики утримання добутого, і розраховуємо в 2016 році закласти фундамент для зростання.
По-друге, у нас зараз розробляється програма 20/20 – 20 мільярдів до 2020 року. І ось якраз 2016 рік ми витратимо на те, щоб закласти фундамент для цього зростання.
Ми сподіваємося, що компанія цього року отримає серйозний інвестиційний ресурс. Зараз компанія живе на запасах останніх 10 років.
Нам допоможе зниження ренти, яке парламент уже затвердив. Ми сподівалися на зниження до рівня комерційних компаній – для них прийнято 29,14%, для нас поки 50%. Але з урахуванням того, що у нас зараз рента 70%, 50% все ж краще.
Крім того, ми вже бачимо, що “Нафтогаз” наближається до беззбитковості і завдяки тому, що були диверсифіковані джерела постачання газу, була знижена ціна і збільшені ціни на газ для населення, ми зможемо вивести компанію до беззбитковості, і забезпечити більше газу для населення.
Ми з оптимізмом дивимося в 2016 рік. Те, куди ми йдемо – це приведення “Укргазвидобування” до рівня нормальної комерційної компанії, яка не повинна відрізнятися від приватної компанії.
Ми закладаємо на наступний рік близько 18 мільярдів гривень – 11 млрд інвестицій і близько 8 млрд операційних витрат, і я сподіваюся, що ми вичавимо з цих грошей набагато більше, ніж вичавлювали в минулі роки.
Денис Бродський, експерт РПР, екс-глава Нацагентства з питань державної служби
У нас є окремі реформаторські міністерства, але у нас немає уряду реформ із справжнім реформатором прем’єр-міністром.
У нас є коаліція, але вона страшенно хитка, і це не шістдесят нормальних людей, єврооптимістів, молодих хлопців, з якими можна розмовляти і які думають про країну, а не про себе.
Ну і є ще президент, який незрозуміло про що думає.
Як при цьому всьому, наступного року може бути добре? Ви бачите якісь умови, передумови для хорошого життя в наступному році? Я їх не бачу.
Жити буде важче. Два роки ми втратили. Реформ немає, економіка повільно гине. Важче буде жити і психологічно. Тому що за два ці роки ми позбулися ілюзій. Ми вже розуміємо, що добрий дядько не прийде і країну нашу не врятує.
Тепер ми прозріваємо і розуміємо, що все в наших руках.
Все, що відбувалося ці два роки, не завдяки владі, не завдяки нашим батькам добрим, а всупереч їм. Зростає і міцніє громадянське суспільство і ті реформи, які відбулися, відбулися тільки тому, що комусь не з влади це було потрібно.
Іншого шляху не залишається.
Легше в наступному році буде тільки від того, що ти не відчуваєш цих ілюзій, і тебе не будуть більше чекати розчарування. Ти вже розчарований.
Ми живемо в перманентній політичній кризі, яка все ніяк не вирішиться. Нажаль, досі немає політиків, готових спертися на громадянське суспільство і на народ цієї країни, а не на домовленості олігархів.
Роман Шпек, голова Ради Незалежної асоціації банків України, старший радник Альфа-банку
“І будеш їсти від землі, в усі дні життя твого, в поті чола їстимеш хліб свій”.
От якщо так ми будемо діяти, якщо будемо працювати, якщо будуть досягнення в економічній політиці не на словах, а у виконанні, можуть бути закладені основи для подальшого стабільного економічного зростання в 2017 році. Але для цього треба зробити найголовніше – відмовитися від популізму.
Здорова фіскальна та грошово-кредитна політика можуть створити умови для подальшого економічного зростання.
Крім того, треба зрозуміти, що ми вкладаємо в поняття “економічна політика”. Це відмова від словоблудства, приватизація, боротьба з корупцією. Якщо буде довіра інвесторів і кредиторів до політики влади, можливо, це дасть поштовх до відновлення економічного зростання.
Також ми повинні розуміти, куди ми йдемо і на які ринки, куди і з ким асоціюємося, і яка інфраструктура ринкова і урядова потрібна для цього. Ми повинні розуміти, що там постіндустріальне суспільство, а ми країна перехідного періоду і це всі ми будемо долати за один, за два роки або більше.
Підвищення конкурентоспроможності економіки підприємств на підставі зростання продуктивності праці, а не соціальних виплат, дасть можливість повернутися до відновлення внутрішнього зростання і внутрішнього попиту. Але тут, головне, не індексація зарплат і пенсій, а створення умов для інвестування.
Якщо ми це будемо робити, то колись у нас буде хороший новий рік, а поки кожен з них важкий і складний.
Андрій Колодюк, голова Української Асоціації міжнародних інвесторів (UVCA)
В Україні є все, що потрібно для розвитку – компанії, ідеї, таланти. Про це вже знають у всьому світі, де сьогодні цінуються не тільки наші професіонали, як робоча сила, а й українські продукти і розробки, особливо у сфері ІТ.
Сьогодні в Україні понад 2000 стартапів і ІТ компаній, при цьому у багатьох є потенціал вирости в мільярдні. Відмінне підтвердження цьому Looksery – одеський проект, на створення якого було витрачено всього 2 роки, і який був проданий компанії Snapchat за десятки мільйонів доларів.
Вже сьогодні ІТ-галузь знаходиться на третьому місці за обсягом експорту, і перша за обсягом експорту в США. У 2015 році внесок ІТ-сектора в економіку України склав близько 3% ВВП, при тому, що в 2012 році цей показник дорівнював лише 0,8%.
Сподіваюся, тенденція збільшення збережеться в 2016 році. З іншого боку, останні пару років у світі на нас дивилися з певним побоюванням – як на країну, в якій йдуть військові дії. І незважаючи на те, що ми активно працювали над інвестиційним кліматом країни, він пожвавився тільки ближче до кінця 2015 року.
Інвестиції фонду Джорджа Сороса, фонду ЄБРР, підтверджують той факт, що у світових інвесторів відновлюється довіра до українського ринку. Упевнений, що дані угоди стали певним сигналом міжнародній спільноті, що в Україну можна і потрібно інвестувати, а значить в 2016 році в країну прийдуть нові фонди, інвестори не меншого масштабу.
У 2015 році в українські проекти було проінвестовано близько 100 мільйонів доларів і, я сподіваюся, що в наступаючому році нам вдасться перевершити цей результат і продовжити становлення України як стартапу нації.
Федор Попадюк
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас