Нафта дорожчає через конфлікт Саудівської Аравії та Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта дорожчає через конфлікт Саудівської Аравії та Ірану

Енергетика
1781
Світові ціни на нафту ростуть другий день поспіль на тлі конфлікту Саудівської Аравії та Ірану.
Лютневі ф’ючерси на Brent в ході торгів на лондонській біржі ICE почали різко рости ввечері, 3 січня, досягнувши на максимумі позначки в $ 38,50/бар. За цим послідував невеликий відкат цін, вартість котирувань опустилася до $ 37,89/бар. Проте потім ф’ючерси знову стали рости і подолали позначку в $38. Сьогодні вранці барель північноморської марки торгувався на позначці $38,18/бар, що на 1,53% вище попереднього закриття.
Нафта WTI на Нью-Йоркській товарній біржі подорожчала на 3,5%, на максимумі піднявшись до $38,38/бар. Після корекції цін вартість котирувань знову почала зростати. Вранці WTI коштувала $37,77/бар.
«Ринок може сприйняти це як додаткові кроки до можливої довготермінової ескалації конфлікту між такими нафтовидобувними країнами, як Саудівська Аравія і Іран», – говорить Рік Спунер, головний аналітик CMC Markets у Сіднеї.
Відзначимо, Саудівська Аравія та Іран займають перше і п’яте місце відповідно за обсягами видобутку нафти серед країн, що входять в Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК).
Нагадаємо, в неділю глава МЗС Саудівської Аравії оголосив про розрив дипвідносин з Тегераном. Дипмісію Ірану зобов’язали залишити країну протягом 48 годин. Це сталося після розгрому саудівського посольства в Тегерані вуличними протестуючими.
2 січня МВС Саудівської Аравії оголосило про страту 47 осіб, засуджених за причетність до тероризму. Серед страчених опинився і один з найвизначніших представників шиїтської меншини країни, шейх Німр аль-Німр, в 2012 році заарештований за звинуваченням у підбурюванні до масових заворушень. Його страта викликала хвилю обурення в шиїтському світі, тому числі в Ірані.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас