The New York Times: Інвестиції в майбутнє України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The New York Times: Інвестиції в майбутнє України

Казна та Політика
1308
Трохи більше року тому, президент Обама підписав “Акт на підтримку свободи України”, він припускає, що після незаконної анексії Криму і вторгнення на сході України, Конгрес підтримає санкції відносно Росії. З тих пір, санкції завдали істотної шкоди російській економіці.
Фінансування зусиль по зміцненню стабільності України – це авансове вкладення у колективну безпеку Європи. Загарбання Росією території в Криму порушує саму архітектуру безпеки – у тому числі Гельсінський Заключний акт, що передбачає встановлення недоторканності національних кордонів Європи – завдяки якому Європа була в безпеці після Другої світової війни. Але довговічність цієї системи залежить від того, чи готовий Захід захищати її. Нездатність зробити це дозволяє і противникам, і союзникам думати, що угоди між державами просто не мають значення.
Підтримка демократичних прагнень України є одним з небагатьох питань, в якому демократи і республіканці згодні один з одним. Але розрив між риторикою і обіцяними ресурсами неймовірно великий. Всього, від США і ЄС наступного року Україна може очікувати близько $ 3-4 мільярдів умовної підтримки. Цієї суми недостатньо. Лоуренс Саммерс, колишній міністр фінансів США, закликав європейців виконати свої обіцянки і підтримати реформи в Україні, збільшивши фінансування з $5 млрд до $10 млрд, називаючи це важливими “інвестиціями в безпеку”. І він має рацію.
Конгрес і адміністрація Обами повинні працювати разом, щоб забезпечити додаткові $ 2-5 млрд економічної підтримки. У той же час, Вашингтон повинен спробувати переконати Європейський Союз, взяти на себе аналогічні зобов’язання на загальну суму $ 10 млрд – оптимальний обсяг підтримки, який надасть уряду України простір для маневрів. Якщо бюджетні проблеми не дозволять цього зробити, то важливо, щоб Сполучені Штати і Європейський Союз знайшли принаймні $ 5 млрд – мінімальний поріг для забезпечення життєздатності незалежної України, який зможе підтримати зароджуються зусилля по проведенню реформ і допомогти витримати вперту кампанію економічного саботажу з боку Росії.
Цей величезний пакет допомоги може включати гарантії за кредитами, гранти на пряму підтримку бюджету, боргові свопи, а також допомогу для підтримки реформ в ключових секторах, таких як банківська справа, енергетика і судова влада. Його також можна використовувати для залучення інвестицій в Україну. Кредитні гарантії, які були кращим способом підтримки, затвердженим Конгресом, повинні скласти тільки частину пакета. Україна може взяти лише обмежену кількість боргів, інакше доведеться оголосити дефолт. Кредити можна доповнити прямою бюджетною підтримкою, щоб допомогти з платіжним балансом і борговими свопами. Це успішний досвід підтримки молодих демократій: Сполучені Штати надали її Польщі в 1990 році.
Як колишні американські посли в Києві, ми визнаємо одну з головних проблем у наданні економічної підтримки України: корупцію. Саме тому будь-який майбутній пакет допомоги повинен бути поставлений в залежність від зобов’язань уряду України щодо прискорення реформ та викорінення корупції. Зараз українське керівництво далеко від досконалості, але насіння відповідальності посіяні, і сильне громадянське суспільство України забезпечує стабільний контроль. Нещодавня відставка відомого корумпованого парламентарія, і призначення нового головного антикорупційного прокурора – ознаки прогресу в Україні.
Давні спостерігачі ситуації в Україні, які з нетерпінням очікують змін, критикували темпи реформ. Але похвали заслуговують перехід до ринкового ціноутворення у газовому секторі, очищення банківського сектора шляхом закриття неплатоспроможних банків і введення прозорих перевірок складу власників банків. Втім, як і створення Національної ради реформ, розробка офіційної антикорупційної стратегії та поступове впровадження електронного уряду та інших інструментів прозорого управління.
На Майдані народилася нова Україна, але Сполучені Штати і Європа досі не змогли в достатній мірі допомогти їй досягти успіху. Це повинно змінитися. Тепер Захід повинен надавати підтримку, порівнянну з військовою та економічною загрозою, з якою зіткнувся Київ. Але в той же час необхідно підштовхувати український уряд до реформ. На карту поставлено глобальний порядок, який базується на верховенстві права. Його захист не може бути дешевим. Україна, доведена до злиднів агресією Кремля, обійдеться Заходу набагато дорожче.
John E. Herbst, Steven Pifer and William B. Taylor Jr.
The New York Times
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас