Вартість фрахту нафтових супертанкерів у 2015 р. підскочила до рекорду за 6 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість фрахту нафтових супертанкерів у 2015 р. підскочила до рекорду за 6 років

Енергетика
960
Надлишкова пропозиція на ринку нафти, що стала причиною обвалу цін на це пальне на 35% в поточному році, спричинила зростання вартості фрахту супертанкерів до максимальної позначки з 2009 року, повідомляє агентство Bloomberg.
За даними суднового брокера Clarkson Plc, середня вартість фрахту танкерів максимального розміру (Very Large Crude Carrier, VLCC) у 2015 році склала $67,4 на добу, що є рекордом за шість років. У жовтні ціни перевищували $100 тис. на добу вперше з 2008 року.
“Зараз для нас всі зірки зійшлися”, – говорить глава судновласника Tsakos Energy Navigation Ніколас Цакос.
Аналітики прогнозують подальше зростання вартості фрахту з тих же причин, з яких ціна нафти падає: ОПЕК не збирається змінювати свою стратегію і знижувати видобуток, тоді як Іран прагне домогтися скасування санкцій та підвищити поставки, а США тим часом скасовують 40-річну заборону на експорт сирої нафти.
Крім того, світові резерви нафти досягли рекордних обсягів, а значить, зростатиме попит на супертанкери в якості сховищ для палива, вважає Н.Цакос.
Акції його компанії зросли в ціні на 4,3% з початку року, і він вважає таку динаміку невиправдано низькою.
“Часто інвестори розглядають власників танкерів як представників нафтосервісної галузі, що в цілому так і є, – говорить Н.Цакос. – Проте мало хто усвідомлює, що ми єдина сфера в галузі, на яку падіння цін на нафту робить позитивний вплив. Сподіваюся, в наступному році інвесторам прийде розуміння цього, і наші котирування рухатимуться у правильному напрямку”.
Додатковим плюсом для нафтотанкерів є той факт, що вони самі працюють на пальному, і їхні витрати знижуються пропорційно цінам на нього.
“Якщо ціни на нафту залишаться низькими протягом 2016 року, це може призвести до стрибка прибутків танкерних компаній, як у 2007-8 роках”, – вважає старший аналітик Maritime Strategies International Тім Сміт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас