Проблема "зарплатного рабства" хвилює велику кількість наших співгромадян - Порошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблема "зарплатного рабства" хвилює велику кількість наших співгромадян - Порошенко

Особисті фінанси
5334
Президент України Петро Порошенко розгляне петицію з вимогою ліквідувати в країні так зване “зарплатне рабство” і дав доручення Кабінету міністрів забезпечити дотримання прав і свобод громадян у цій сфері.
Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави. Як зазначив Президент у коментарях до петиції, він доручив Кабміну всебічно вивчити проблему, що склалася, у тому числі переглянути порядок переведення рахунків переселенців в Ощадбанк, а також закон про пенсіонерів силових структур, які позбавлені права вільно обирати зручний для них банк.
Нагадаємо, електронна петиція української “Асоціації захисту фінансових прав” з вимогою ліквідувати в Україні зарплатне рабство та забезпечити дотримання фінансових прав всіх українських громадян достроково – за тиждень до закінчення голосування набрала необхідні 25 тис голосів і спрямована на розгляд Президента Петра Порошенка.
Як повідомили в Асоціації, тепер цей документ, який вимагає як скасування низки незаконних рішень уряду так і законодавчого закріплення свободи вибору банку одержувачами заробітної плати і пенсії, має бути розглянутий Президентом, а відповідні законопроекти внесені на обговорення парламенту. Крім вимог скасування обов’язкового обслуговування держбанками співробітників бюджетних і держпідприємств, петиція вимагає також скасувати обов’язкове отримання в держбанках пенсій військовослужбовцями, пенсій та допомоги переселенцям із зони АТО і т.і. Тепер це питання на особистому контролі голови Держави.
“Активне голосування людей за цю петицію, при тому, що її розгляд припав на період тимчасового призупинення роботи сайту петицій і посилення порядку ідентифікації відвідувачів сайту, наочно показує, наскільки ця “несуттєва” з погляду влади проблема насправді хвилює більшість українських громадян, – говорить керівник “Асоціації захисту фінансових прав” Світлана Мальована. – Кожна людина повинна мати право сама вибирати банк для отримання зарплати або пенсії, а не бути заручником Кабміну чи директора підприємства. І ми дуже сподіваємося, що Президент і законодавці почують думку своїх виборців “.
Як відзначили в Асоціації захисту фінансових прав, такого поняття як “Зарплатні проекти” вже давно немає в жодній розвиненій країні світу, не кажучи вже про “зарплатне рабство”. Поняття “зарплатний проект” є своєрідним атавістичним феноменом, з яким знайомі виключно громадяни держав, що утворилися внаслідок розпаду СРСР в 1991 році. У країнах Західної та Центральної Європи процес виплати заробітної плати державним службовцям, інших виплат соціального характеру (пенсії, допомоги, компенсації, стипендії) організований принципово інакше – просто і ефективно.
Раніше Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію уряду і Мінфіну на рішення Окружного адмінсуду і остаточно вимагав скасувати протокольні рішення про переведення зарплатних проектів бюджетних організацій та держпідприємств у держбанки і забезпечити вільний вибір банків для отримання зарплати бюджетникам.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас