Депутат просить НАБУ розслідувати покупку лампочок на "кіотські" кошти на 500 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутат просить НАБУ розслідувати покупку лампочок на "кіотські" кошти на 500 млн грн

Казна та Політика
1059
Позафракційний народний депутат, член партії “Воля” Юрій Дерев’янко заявляє про спроби розкрадання за допомогою участі в тендерах фіктивних фірм близько 500 млн грн, отриманих від японських компаній в результаті продажу квот Кіотського протоколу.
“Кошти Кіотського протоколу – це гроші, які Україна отримала внаслідок продажу наших квот по викидах в атмосферу, які ми продали японським компаніям. Сума таких невикористаних коштів становила близько 100 млн євро, це за сьогоднішнім курсом близько 2,5 млрд грн. І ця сума до сьогоднішнього дня не використана. Тобто уряд за півтора року не зміг їх ефективно використовувати”, – сказав він на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” у вівторок.
За словами депутата, 18 грудня 2015 держпідприємство “Українські екологічні інвестиції”, яке знаходиться у віданні Міністерства екології та природних ресурсів України, організувало тендер по заміні лампочок розжарювання на енергозберігаючі на загальну суму майже 1 млрд грн.
“Головною несподіванкою стало те, що переможцем у більшості тендерів стало маловідоме ТОВАГРОТЕХБУД”, хоча було подано 106 пропозицій”, – зазначив Ю.Деревянко.
За його словами, ця компанія виграла тендер більш ніж на 480 млн грн коштів Кіотського протоколу, хоча сума пропозицій зазначеної компанії з багатьох лотам іноді майже вдвічі перевищувала суми інших учасників тендерів.
Крім того, за словами Ю.Деревянка, компанії “АГРОТЕХБУД” і ТОВ “Примакс”, які були допущені до оцінки змінили своїх директорів в період 25-27 листопада 2015 року, а нинішній власник “АГРОТЕХБУД” раніше був помічений на правопорушеннях. “Директором і власником компанії “АГРОТЕХБУД” є особа, яка притягалася до відповідальності за хуліганство в стані алкогольного сп’яніння. А кілька місяців тому він прописався в окупованому Донецьку і проживає там”, – підкреслив депутат.
Таким чином, на думку Ю.Деревянка, освоєння коштів Кіотського протоколу має всі ознаки корупції, а до корупційних дій причетні представники уряду і керівництво Мінекології, а також представники Антимонопольного комітету України (АМКУ), так як АМКУ затягує з розглядом скарг інших учасників тендерів.
“Ми говорили про певну змову… Уряд минулого тижня ухвалив безпрецедентне рішення про те, що під цей тендер дозволяється не 30% передоплати, а 70% передоплати (з такою ініціативою виступило Мінекології, хоча Мінфін був проти). І такі фірми з ознаками фіктивності можуть просто отримати ці 70% (від 480 млн грн) вже завтра”, – сказав депутат.
Він підкреслив, що уряд всіма способами намагається освоїти ці Кіотські кошти, інакше в лютому 2016 їх доведеться повернути до Японії. “Відповідно до законодавства Японії, ці кошти можуть бути використані не пізніше березня 2016 року”, – підкреслив Ю.Деревянко, зазначивши, що з 2,5 млрд грн тендери були оголошені на 1 млрд грн, а ще близько 1,5 млрд грн підлягають поверненню Японії.
Депутат вважає, що причина того, що Україна не може освоїти ці кошти протягом 6 років, криється в тому, що ці кошти використовуються держбанком для кредитування “своїх” компаній або “дружніх” до представників уряду банків. Ю.Деревянко нагадав, що після 7 травня 2014, коли вдалося заблокувати неправомірне використання 2,5 млрд грн Кіотського протоколу. Ці кошти використовувалися “Укрексімбанком”. “Очевидно, що ці гроші через “Укрексімбанк” можуть приносити комусь неправомірну вигоду через кредитування своїх власних структур або близьких до уряду власників комерційних банків. Тому ніхто й не поспішав зробити так, щоб ці “кіотські кошти” почали працювати на економіку”, – вважає депутат.
Виходячи їх цих фактів, Ю.Деревянко просить Національне антикорупційне бюро провести розслідування за фактом зловживань щодо невикористання коштів Кіотського протоколу і бездіяльності чиновників, з’ясувати, чому дозволена передоплата в розмірі 70%; перевірити службовців ДП “Укрекоінвест” і Мінекології, і те, яким чином фірма з ознаками фіктивності отримала 0,5 млрд грн.
Депутат також вимагає від АМКУ провести розслідування щодо можливих злочинів, скоєних посадовими особами, пов’язаними з проведеними тендерами і негайно розглянути скарги учасників тендеру.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас