У Швейцарії комерційним банкам можуть заборонити друкувати гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швейцарії комерційним банкам можуть заборонити друкувати гроші

Світ
977
Влада Швейцарії оголосила про своє рішення провести референдум з метою позбавити комерційні банки права на друк грошей – готівки та електронних – після того, як понад 110 тис. осіб підписали петицію з ініціативою закріпити відповідну функцію виключно за Центральним банком, передає The Telegraph.
На думку авторів петиції, приватні банки не повинні друкувати гроші для самих себе, а можуть тільки позичати кошти від утримувачів депозитів або від інших банків.
Згідно з нормами швейцарського законодавства, референдум повинен бути проведений, якщо за його організацію буде зібрано не менше 100 тис. підписів протягом 18 місяців.
Дата референдуму поки не призначена.
Зараз близько 90% перебувають в обігу грошей в Швейцарії є «електронними», згенерували приватними банками. Що стосується готівки, то в цій країні їх більше всіх у світі.
Так, в 2014 році кількість готівки на душу населення в Швейцарії становило понад 8,5 тис. доларів США на людину. Це в п’ять разів більше, ніж у Канаді. Для порівняння середній показник по США – трохи більше 4 тис. доларів, по країнах єврозони – більше 3,5 тис. доларів, в Японії – майже 6,5 тис. доларів, у Швеції – 1 тис. доларів
За матеріалами:
The Telegraph
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас